Istarska županija stipendira i šestero studenata s područja Labinštine

Istarska županija stipendira i šestero studenata s područja Labinštine

30.12.2011. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

Istarska županija u petak je dodijelila stipendije za akademsku godinu 2011./2012. studentima preddiplomskih, diplomskih i stručnih studija. Stipendiju je po natječaju trebalo dobiti 30 studenata, ali je nakon usvajanja žalbe ona dodijeljena još jednome kandidatu. Ugovore s njima potpisala je zamjenica župana Viviana Benussi.

- Ova stipendija ne samo da će vam biti od pomoći u plaćanju troškova studiranja, već je ona prije svega veliko priznanje na iznimne rezultate u vašem dosadašnjem učenju, rekla je Benussi.

Ovo je sedma godina da se dodjeljuju stipendije Istarske županije, a uz nove stipendiste, sada ih ima ukupno 118. O velikom interesu za stipendije svjedoči i podatak da se ove godine prijavilo čak 320 studenata. Pravo na županijsku stipendiju ostvaruju studenti koji žive na području Istre i koji su udovoljili županijskom pravilniku o dodjeli stipendija. One se isplaćuju tijekom trajanja studija, deset mjeseci godišnje, a iznose 1.100 kuna mjesečno.

Prije dvije godine Županija je bila izdašnija - mjesečna je stipendija iznosila 1.300 kuna, a dodjeljivala se za 50 studenata. Međutim, i u ovom iznosu veća je nego mnoge gradske ili općinske. Da je tome tako potvrdila je Iva Peršić, studentica treće godine studija talijanskog jezika i književnosti na Sveučilištu Jurja Dobrile.

- Živim u Štrmcu pokraj Labina i putujem svaki dan u Pulu, tako da će mi stipendija biti taman da pokrijem troškove benzina. Imam već općinsku stipendiju, koje ću se odreći jer ću zadržati onu veću, županijsku, rekla je Peršić.

Jedan od kandidata s najviše ostvarenih bodova je Sandro Vešligaj iz Pule. Student je treće godine klavira na Muzičkoj akademiji, područni odjel u Rijeci.

- Mislim da mi je stipendija dovoljna za sve troškove koje imam, budući da sam u studentskom domu, koji košta 345 kuna. Imat ću i za prijevoz i ostale potrebe, a ostat će mi i za džeparac. Sigurno je da mi je stipendija poticaj za daljnji napredak u školovanju, kazao je Vešligaj.

Budući da je lani pravilnikom odlučeno da se dodatno bodovima nagrađuju deficitarna zanimanja, među stipendistima prednjače studenti računarstva, geodezije, medicine i farmacije, kao i budući profesori engleskog jezika, prirodoslovnih predmeta, matematike te glazbenih predmeta.

Uz Ivu Peršić i Sandra Vešligaja, stipendije su dobili: Luka Horvat, Anna Rupenović, Josipa Bilić, Maja Hamzić, Adriana Samardžić, Mateo Guštin, Vanja Miletić, Ana Jovanović, Valentin Rimanić, Nina Krajcar, Tamara Fable, Manuela Šegon, Tea Sijarić, Bojana Zvijerac, Alenka Matijaš, Miljenko Šuljić, Sara Gregorić, Luka Krajcar, Sabina Šišović, Isabelle Vidajić, Helena Križman, Talita Peruško, Željka Tončić, Beatrisa Smoković, Mieta Bobanović, Tedi Zgrablić, Lidija Miličević, Bisera Jurišić i Ada Pervan. (M. JERIN; snimio S. MILJEVIĆ) )

Bodovna lista

 

Foto: Istarska županija

 

stipendije stipendija studenti financiranje obrazovanje beatrisa smokovic maja hamzic andrea demetlika tamara fable željka toncic