Istarska županija dobiva još europskog novca za 3 nova projekta

Istarska županija dobiva još europskog novca za 3 nova projekta

20.12.2007. // Alert online (nezavisni magazin za okoliš) // Objavljeno u kategoriji Društvo

Istra nastavlja plodnu suradnju s eurofondovima iz kojih se do sad već financira ili se financiralo 34 projekta teških preko 3,2 milijuna eura. Tako je iz programa „INTERREG II-IA CARDS PHARE Jadranska prekogranična suradnja“ Istarskoj županiji odobren poticaj od 1,650.000 kuna za tri projekta.

Prvi od njih je projekt AMAMO „Preko mora i planina“ koji dobiva 1,260.000 eura. U njegovoj realizaciji sudjeluju hrvatske županije Istarska, Primorsko-goranska, Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko-neretvanska, a s talijanske strane regije Veneto, Marchi i Puglia. Trajat će devet mjeseci, a ciljevi su vrednovanje domaćih izvora u ruralnom i planinskom području uz jačanje poduzetništva i zaštitu tipično poljoprivredno prehrambenih proizvoda.
Drugim projektom, ADRIA FOOD QUALITY promovira se jadranski prostor kao područje s visokokvalitetnim proizvodima voćarsko-povrtlarskog i životinjskog porijekla, dok treći projekt ADRI.EUR.O.P. predstavlja institucionalnu izgradnju i suradnju u komunikaciji i istraživanju između institucija koje promoviraju harmonizaciju sustava na prostoru Jadranske euroregije.

Sva tri projekta vezana su na suradnju u okviru Jadranske euroregije i realizirat će se između hrvatskih jadranskih županija i talijanskih regija u okviru Euroregije. Za te projekte Županija se kandidirala u prošloj godini, ugovori su upravo s EK potpisani, a sada slijedi implementacija.

Projekti EU PHARE ADRIA FOOD QUALITY INTERREG II-IA CARDS pristupni fondovi novac