Ispred SC Franko Mileta održan prosvjed PRAVDA ZA DJEVOJČICE: Tražimo premještanje sudskog procesa iz Zadra!

Ispred SC Franko Mileta održan prosvjed PRAVDA ZA DJEVOJČICE: Tražimo premještanje sudskog procesa iz Zadra!

20.10.2019. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Dvjestotinjak Labinjana pridružilo se subotnjem nacionalnom prosvjedu Pravda za djevojčice. Labinski prosvjed održan je ispred Sportskog centra Franko Mileta a prosvjednici naoružani transparentima tražili su između ostalog premještanje sudskog procesa protiv silovatelja nad 15.godišnjom djevojčicim iz Zadra, sveobuhvatan i na temelju znanstvenih činjenica odgoj za ravnopravnost spolova, javno financiran i cjelovit sustav podrške žrtvama nasilja, hitno postrožavanje kazni za silovanje i ukidanje kategorije spolnog odnosa bez pristanka.

Labinski prosvjed u znak potpore žrtvama seksualnog nasilja koje pod sustava ne dobivaju odgovarajuću zaštitu organizirali su Studio Move me kojemu su potporu dali Zaklada za ljudska prava i solidarnost – Solidarna.hr. Prosvjed je podržao i Plesni studio `Cool step`, Plesni studio `Il Movimento`, Ženski rukometni klub `Rudar`, Ženski košarkaški klub Labin, Seven gym Labin i članovi Kluba za mlade - Klub 21.

Povod prosvjeda bio je puštanje na slobodu petorice osumnjičenika za opetovano silovanje, seksualno iskorištavanje, ucjenjivanje te fizičko i psihičko maltretiranje petnaestogodišnje djevojčice koje je trajalo punih godinu dana. Puštanjem osumnjičenika za ove teške zločine na slobodu ocijenjeno je kako pravosuđe ugrožava sigurnost, život i dostojanstvo žrtve. U međuvremenu su osumnjičenici za silovanje ipak završili u pritvoru ali su organizatori prosvjeda svejedno pozvali sve da se glasno pobune protiv sustava koji nasilje podržava jer je nekažnjavanje zločina također zločin pa svi građani trebaju stati zajedno u zaštitu žrtve, u zaštitu svih budućih žrtvi, poručeno je na skupu.

Autor: Branko BIOČIĆ

move me udruga move me prosvjed sc franko mileta