Iskonski rock na labinskom Uskršnjem koncertu (Galerija fotografija)

Iskonski rock na labinskom Uskršnjem  koncertu (Galerija fotografija)

3.4.2010. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Glazba

Peto izdanje tradicionalnog labinskog Uskršnjeg koncerta sinoć, u petak 2. travnja u Clubu 21 u prostoru kulturno umjetničkog centra Lamparna, u organizaciji Soundcodea, ove je godine okupilo bendove čiji su nastupi predstavili pravu reminiscenciju na iskonski rock izričaj.

 

Pred dobro popunjenom Lamparnom bedovi su uz nekoliko vrlo kratkih pauza svirali satima.

Uskršnji rock festival otvorili su živopisni Opatijci Carmina Puttana koji na prostoru Kvarnera imaju status kultnog benda zbog jedinstvenog scenskog nastupa, a svojom glazbom koju opisuju kao pop/punk/folk/rock sa daškom kabarea.  

Skupina  Big Bang osnovana je 2002. Pored vlastitih pjesama, ovaj bend već godinama svira pjesme klutne zagrebačke grupe Azra, a i ime Big Bang uzeli su prema zbirci pjesama Branimira Johnnyja Štulića, frontmena Azre. Vrlo dobrom izvedbom ova splitska skupina dodatno je raspalila auditorij pjesmama koje su nastale inspiracijom i refleksijom svakidašnjih životnih problema, prožetih socijalno ljubavnom tematikom, gdje se nastoji ostaviti duboki trag kod slušatelja i proslijediti svoju poruku u nadolazećim generacijama.

Lagani odmak od klasičnog rocka prestavio je nastup labinskog Hip-Hop dvojca We Stand United iza čijeg imena stoje Verbal M & Nex, a do čijeg oformljenja u Labinu nije postojala glazbena scena takve vrste. 

Vrhunac festivala bio je nastup legendarnih KUD Idijota kojima nije ni prvi, nadamo se ni posljednji nastup u Labinu. Svojom energijom pokazali su da punk ima i imati će svoje poklonike među svim generacijama.

Punk bend osnovan je davne 1981. godine, a danas svira u sastavu: Tusta - vokal, Sale Veruda - gitara, Bucolini bas i Dejo - bubnjevi.  U vrlo bogatoj povijesti može se izdvojiti 1987. godina kada je bend  stekao širu popularnost pobjedom na tadašnjem Omladinskom festivalu u Subotici u konkurenciji 300-tinjak bendova. Nakon Subotice otvorila su se vrata za nastupe u Švicarskoj, Njemačkoj, Mađarskoj i Italiji gdje se zbio poznati događaj u pokrajini Reggio Calabria na festivalu mediteranskih zemalja. Karabinjeri su tada prekinuli izvođenje pjesme ''''''''Bandiera Rossa'''''''' što je umalo izazvalo međunarodni incident, a bend je dospio u rubriku "međunarodna politika" mnogih dnevnih listova.  

Vrhunac koncerta je kao i uvijek upravo i bila izvedba Bandiere Rosse.

Pjesme vrlo britke svevremenske društvene kritike poglavito u današnje vrijeme opće društvene krize, dovode opet punk u prvi plan, a stvar  „Ali nije to jos gotovo"  
Ali nije to još gotovo 
Nije dovoljno sve propalo 
Gdje li sam to sada ja, 
Koja li je godina, 
Možda 84-ta
?

Opisuje i trenutnu bitku frontmena Branka Črnca - Tuste kao voditelja proizvodnje Uljanik Tesu u okviru klimavih nogu hrvatske brodogradnje. 

Prvi su se puta labinskoj publici predstavili iznimno dobri  Led Zeppelin/Pink Floyd cover bend Gruhak, jedan od najuspješnijih, ali ujedno i najdugovječnijih dubrovačkih bandova. Za sebe kažu kako sviraju za narod i iz srca, jer nema velike filozofije o tome kako bi trebao izgledati rock - ravno iz srca i pravo u glavu, kažu oni. Njihovo glazbeno iskustvo koje traje od 1995. godine godina izrodilo je samouvjerenošću, što je i bili vidljivo iz njihovog nastupa. Dubrovački „Gruhak" svakako spada u one odvažnije bendove, kojima je ljubav prema rocku jača od pomodarstva današnje glazbene scene. 
 

 

 

uskršnji roick koncert uskrs kud idijoti gruhak azra azra cover bend led koncert kuc lamparna club 21