Investicije u Istri: Novac donose cement i kamena vuna

Investicije u Istri: Novac donose cement i kamena vuna

2.11.2010. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Prema najnovijim podacima Hrvatske narodne banke, u Istru je od 1993. pa do lipnja ove godine uloženo više od milijardu eura izravnih stranih ulaganja, što bi značilo prosječno oko 60 milijuna eura godišnje. Prije dvije godine uloženo je rekordnih 307,5 milijuna eura, dok je lani ulaganje dosegnulo iznos od 52,5 milijuna eura. Budući da je ove godine već u prvih šest mjeseci stigao 41 milijun eura, može se reći da se tržište budi te da postoji naznaka oživljavanja istarskog investicijskog ciklusa.

Kako doznajemo u Županijskoj gospodarskoj komori u Puli, najvrjednije ulaganje je u djelatnosti proizvodnje ostalih nemetalnih mineralnih sirovina (cement, kamena vuna), i to 414,7 milijuna eura. Slijedi poslovanje nekretninama i vlasnička ulaganja u nekretnine (337,8 milijuna eura), hoteli i restorani 104,2 milijuna eura i dalje redom u ukupno 22 djelatnosti.

Najviše stranog kapitala (308,9 milijuna eura) stiglo je iz Njemačke, slijedi Italija (189,7 milijuna eura), Slovenija (114,5 milijuna eura) i Danska (104,7 milijuna eura). Na području Istre zasad su ulagali investitori koji dolaze iz četrnaest zemalja.

- Raznoliko i stabilno gospodarstvo, razvijena poduzetnička infrastruktura te industrijska tradicija Istru čine  drugom najrazvijenijom županijom u Hrvatskoj te drugom izvoznicom u državi, tvrdi predsjednica Županijske gospodarske komore Jasna Jaklin Majetić.

Napominje da strateški zemljopisni položaj i dobra prometna povezanost između Europe i Mediterana, očuvanost prirodnih bogatstava i suradnja s mnogim regijama u inozemstvu Istru čine i primamljivom destinacijom za inozemna ulaganja. Po njenim riječima, taj su potencijal prepoznali brojni strani investitori poput Benettona, Rockwool Internationala, RWE-a, Calucema, Holcima, Cimosa, Kempinskog, Hempela, AGIP-a, Luxottica, Holdinga Pizzolo, Biasuzzija, Horstmanna, Europagroupa, Heidelberg Zementa, Bouyguesa i dr.

Pokušali smo od Ureda državne uprave Istarske županije dobiti podatak o broju primljenih zahtjeva stranih državljana za izdavanje poslovne dozvole. Naime, od tog smo ureda iste podatke tražili lani, no ovog nas je puta pomoćnik predstojnika Ivan Alerić uputio na Gospodarsku komoru Pula, rekavši da su oni za to nadležni.

Međutim, u Komori nam je odgovoreno da se zahtjevi za izdavanje poslovne dozvole podnose policijskoj postaji, odnosno policijskoj upravi koja je mjesno nadležna i donosi rješenje o izdavanju poslovne dozvole.

- U postupku izdavanja poslovne dozvole strancima, HGK - Županijska komora daje suglasnost samo na zahtjeve koje podnose državljani izvan Europske unije te stoga nemamo uvid iz kojih sve zemalja dolaze stranci koji traže poslovnu dozvolu. Davanje suglasnosti nije samostalan postupak i ne rezultira rješenjem nego je dio postupka rješavanja o zahtjevu koji provode nadležne policijske postaje, veli predsjednica županijske komore Jasna Jaklin Majetić.

Po njenim riječima, u Komori je 2009. godine zaprimljeno i obrađeno 75 zahtjeva, a od toga je nadležno povjerenstvo odobrilo 41 zahtjev. U 2010. godini do danas je zaprimljeno i obrađeno 47 zahtjeva, a odobren je 21 zahtjev, dok su tri u fazi postupka.

Podsjetimo da nam je pomoćnik predstojnika Ureda državne uprave Vitomir Černjul lani rekao da je do kraja 2008. godine ured zaprimio 650 zahtjeva stranih državljana koji su tražili poslovne dozvole, od kojih ih je čak 535 bilo odbijeno, pa čudi da je te podatke sada bilo nemoguće dobiti.

Županijska gospodarska komora je ove godine do danas zaprimila i obradila 47 zahtjeva stranih državljana za izdavanje poslovne dozvole, a odobren je 21 zahtjev. (Piše Danijela BAŠIĆ PALKOVIĆ)

 

rockwool holcim gospodarstvo