Informacija o Zakonu o subvencioniranju i državnom jamstvu stambenih kredita

Informacija o Zakonu o subvencioniranju i državnom jamstvu stambenih kredita

20.7.2011. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

Zakonom se uređuje:

                  

  1. subvencioniranje kredita koje građani uzimaju od poslovnih banaka za kupnju stanova u cilju rješavanja stambenog pitanja i

 

  1. jamstvo Republike Hrvatske poslovnim bankama za otplatu kamata na stambene kredite koje građani ne mogu otplaćivati zbog nenadanog gubitka prihoda.

 

Ciljne skupine su građani s prebivalištem na području Republike Hrvatske, ne stariji od 45 godina  koji uzimaju kredit od poslovne banke za kupnju stana u cilju rješavanja stambenog pitanja te čiji bračni drug nema u vlasništvu stan ili kuću ili ima stan/i kuću koju prodaje radi kupnje većeg stana.

 

Subvencioniranje kredita odobrava se samo za kupnju novog stana u zgradi, čija prodajna cijena s PDV-om nije veća od 1.900,00 € po m2 i koji se kupuje izravno od investitora ili izvođača.

 

Subvencioniranje kredita te davanje jamstva za otplatu kredita odobrava se  za kredit čiji iznos ne prelazi 100.000,00 € u kunskoj protuvrijednosti prema srednjem deviznom tečaju HNB na dan isplate kredita i čiji rok otplate nije kraći od 20 godina, a zahtjev je podnesen nakon stupanja na snagu ovog Zakona tj. 10. ožujka 2011. godine.

 

Subvencioniranje kredita vrši se na način da se korisniku kredita sredstvima iz proračuna Republike Hrvatske plaća polovica mjesečnih obroka prve četiri godine njegove otplate uz uvjet da kamata na kredit prve četiri godine njegove otplate ne može biti veća od 4,95% EKS godišnje. Kamata na kredit po proteku prve četiri godine njegove otplate, a najmanje dvije godine ne može biti viša od 10% od kamate određene za prve četiri godine otplate.

 

Davanjem jamstva za otplatu kamata Republika Hrvatska se obvezuje, umjesto korisnika kredita koji uslijed ostanka bez posla nije u mogućnosti otplaćivati kredit poslovnoj banci, plaćati kamatu za dospjele obroke kredita počevši od prvog obroka koji dospije na naplatu nakon nastupa razloga nemogućnosti otplate do prestanka tog razloga, ali ne duže od godinu dana od dana nemogućnosti otplate kredita. Jamstvo za otplatu kamata važi do 31. prosinca 2012. godine.

 

Detaljne informacije o Zakonu, popisu odabranih poslovnih banaka koje odobravaju subvencionirane kredite i jamstva na otplatu kamata možete dobiti na web stranici www.apn.hr  SUBVENCIONIRANJE I DRŽAVNA JAMSTVA ZA STAMBENE KREDITE

stambeni krediti stanovanje kredit nekretnine