[Infografika] Referendum: Za ili Protiv / potpisi se prikupljaju i na području Labinštine

[Infografika] Referendum: Za ili Protiv / potpisi se prikupljaju i na području Labinštine

24.9.2014. // Index.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Inicijativa `U ime obitelji` na čelu sa Željkom Markić krenula je proteklog vikenda u novo prikupljanje potpisa za referendum, ovog puta onaj o promjenama Izbornog zakona. Mnogi upozoravaju kako, iako preferencijalno glasovanje - biranje zastupnika imenom i prezimenom zvuči primamljivo, treba paziti na to što sve dolazi s tim "u paketu".

Dok zagovornici ovog referenduma ističu kako će sustav bolje funkcionirati kad će svaki građanin biti odgovoran za odabir svog kandidata, umjesto da zastupničke fotelje dijele šefovi stranaka, te kako će se zastupnici u Saboru više truditi kad će svoj izbor osobno morati opravdati biračima (a ne se skrivati iza stranke kao do sad) i kad će se kod izglasavanja svakog prijedloga i Zakona morati boriti za većinu, protivnici upozoravaju kako bi to moglo dovesti do totalnog rasula - situacije u kojoj Vlada neće moći izglasati ni jedan Zakon bez toga da politička trgovina radi punom parom.

 

 "Ispod poprilično zgodno složenog referendumskog pitanja, nalaze se čisto privatni interesi Željke Markić"

Građani kao neke od glavnih argumenata protiv referenduma ističu činjenice da je mijenjanje Ustava radi postizanja političke moći pogrešno, da je jedini cilj prijedloga taj da se slabijim strankama omogući pokoji mandat i sudjelovanje u "podjeli kolača", da će stranke opet birati svoje ljude za liste pa se gubi smisao preferencijalnog glasanja, da je zabrana predizbornih koalicija protuustavna i da je veća prijevara izborne volje postizborna koalicija nego predizborna.

S razlogom, mnogi su sumnjičavi već prema samoj činjenici da i ovu inicijativu predvodi Željka Markić, pa protivnici referenduma ističu kako se "ispod poprilično zgodno složenog referendumskog pitanja, nalaze se čisto privatni interesi Željke Markić". Ovo je, naime, njena karta za ulazak u političke vode. "Željka Markić otela je referendum građanima, koristi ga protiv građana i za vlastiti probitak", smatraju neki od protivnika referenduma, ističući kako se preko Markić i njene inicijative "Crkva miješa u sekularni poredak Republike Hrvatske".

Razlozi protiv su i ti što građani ne biraju osobu po njenoj kompetentnosti, već najčešće po njenoj popularnosti, smanjenje izbornog praga omogućit će veći utjecaj novca na izbore - kupnju saborskih fotelja, bez obzira na njihovu sposobnost i kompetentnost će se smanjiti mogućnost mladim političarima "bez imena" da budu izabrani, što će dovesti do veće demokratske statičnosti društva.

"Hrvati glasaju srcem, a ne glavom", "Stvorili bi se temelji za brže napredovanje grupacije koja dosad nije imala izravni pristup grabeži i bogaćenju", "Ima i pametnijih načina za potrošiti 50 milijuna kuna", "Iznimno kompliciran birački sustav koji je u Hrvatskoj nemoguće uvesti", "Fiktivni glasači bi još više dolazili do izražaja i lakše bi određivali smjer izbora" - još su neki u nizu argumenata koje ističu protivnici referenduma.

"Ukoliko građanin izabere kretena koji će sjediti u Saboru, za to neće više biti kriv predsjednik stranke, već direktno građanin"

"Ukoliko građanin izabere kretena koji će sjediti u Saboru, za to neće više biti kriv predsjednik stranke, već direktno građanin", najjači je među argumentima zagovornika referenduma koji smatraju kako će se uvođenjem preferencijalnog glasanja umanjiti mogućnost stranaka da nam nameću kandidate i kako će građani-birači tako preuzeti veću odgovornost za izbor svojih zastupnika. Neki se nadaju kako će tada zastupnici možda shvatiti da zastupaju građane, a ne stranku.

Zagovornici referenduma ističu i kako će irelevantne stranke nestati bez mogućnosti predizbornih koalicija, kako će direktno biranje dati jasniju sliku koga ljudi žele i koje ideje i akcije žele, a nužnost promjena argumentiraju i činjenicom da na postojeći način birani zastupnici sami nikad neće provesti nužne reforme. Također ističu kako bi se ovim izmjenama razbilo blokovsku podjelu Hrvatske na plavu HDZ-ovsku i crvenu SDP-ovsku te se vodeće stranke ostavilo bez mogućnosti da stranačkim poslušnicima osiguraju mjesta, a sebi vlast.

Index.hr

 

 

 

Pod geslom "Birajmo zastupnike imenom i prezimenom" u organizaciji inicijative "U ime obitelji" započelo je prikupljanje potpisa za promjenu Ustava u dijelu koji se odnosi na izbor zastupnika u Hrvatskom saboru. Potpisi će se na oko 2000 lokacija u Hrvatskoj prikupljati do 5. listopada, a Istranima je na raspolaganju 200-tinjak lokacija u 27 gradova i općina.

Na stranicama Inicijative "U ime obitelji" u Istarskoj su županiji navedena potpisna mjesta u sljedećim gradovima i općinama: Bale, Barban, Buje, Buzet, Cerovlje, Grožnjan, Kanfanar, Labin, Lupoglav, Ližnjan, Medulin, Momjan, Motovun, Oprtalj, Pazin, Plomin, Pula, Poreč, Rabac, Rovinj, Savudrija, Tar, Tinjan, Umag, Vodnjan, Vrsar i Žminj, a najbliže potpisno mjesto može se utvrditi pretragom na OVOJ POVEZNICI.

Kako je poznato, potpisima građani trebaju prihvatiti ili odbiti raspisivanje referenduma o promjeni izbornog sustava na način da se uvede preferencijsko glasanje (do tri kandidata na listi), smanji izborni prag s 5 na 3 posto, drukčije definiraju izborne jedinice, pristupanje izborima uvjetuje s 3000 potpisa za neparlamentarne stranke, zabrane predizborne koalicije te uvede dopisno ili elektroničko glasovanje.

Ovakvom referendumu i promjena izbornog sustava protive se najveće stranke SDP i HDZ, dio tzv. nevladinih udruga i aktivista, pa i dio medija. Predsjednik RH Ivo Josipović također se u javnim istupima svrstao među protivnike referenduma, iako bolji demokratski običaji podrazumijevaju nemiješanje predsjednika država u vezi s referendumom, kao neposrednim izražavanjem volje naroda. (MBM) Ipress.hr

 

 

referendum željka markić izbori izborni zakon zastupnici politika demagogija politikanstvo