Industrijska zona Dubrova: Međusobno nabacivanje lokvom

Industrijska zona Dubrova: Međusobno nabacivanje lokvom

15.10.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Fotokritika

Lokva koja se stvara u industrijskoj zoni Dubrova, na cesti Nedešćina - Labin ispred tvrtke Apolonia, već petu godinu ometa promet nakon svake kiše, a rješenja nema na vidiku. Županijska uprava za ceste upire prstom na Općinu Sv. Nedelja, ona na Apoloniju, a odatle uzvraćaju natrag na lokalnu samoupravu.

Kada za koji dan počne rekonstrukcija državne ceste od Štrmca do benzinske crpke u Labinu, ova će prometnica služiti kao zaobilaznica, a s obzirom na kiše koje dolaze, problem će biti teško zaobići, u doslovnom i prenesenom značenju. Lokve se stvaraju kroz cijelu zonu, sve do državne ceste, pa prometni znak "Pazi, voda" vrijedi u dužini od 500 metara. Ali, ova točka dolazi do izražaja već kod obične kiše, a kod dugotrajnijeg padanja kiše jezero se širi na drugu stranu ceste.

Uvriježeno je mišljenje da je problem nastao kada je izgrađena zgrada Apolonije, zbog koje je povišena razina zemljišta pa je prirodno otjecanje spriječeno. No, direktor tvrtke Dalibor Turković ne slaže se s tim. "Ako malo pažljivije pogledate, vidjet ćete da je kolnik nagnut prema nama. I prije se ovdje stvarala kaljuža, samo možda nije prelazila na cestu ako kiša nije bila jača. Uostalom, imamo uporabnu dozvolu, a prije gradnje morali smo dobiti lokacijsku i građevinsku, za što nam je suglasnost dala Općina. Uvjet je prema zakonu bio plaćanje komunalnog doprinosa od 127 tisuća kuna, što smo ispunili. Oni bi taj novac trebali iskoristi za infrastrukturu, ali u zoni nema ni javne rasvjete", kaže on.

Napominje da je o svom trošku htio riješiti problem bare te uz to izgraditi i pločnik u svom dijelu parcele, ali uz uvjet da mu Općina kompenzira troškove kroz davanja koja ima prema njoj. Kaže, složili su se s načinom rješavanja, ali nisu htjeli dati pismenu potvrdu o kompenzaciji pa je odustao. Njegova tvrtka ima najviše štete od lokve jer vozila koja prolaze pljuskaju po ogradi koja od toga rđa, a stradava i motor pomičnih vrata.

"Zahvat možemo riješiti odmah, ali potrebno je da nam Općina pokaže kamo da vodu odvedemo. Stalno o tome razgovaramo, a nedavno smo im poslali i novi dopis", kaže ravnatelj ŽUC-a Robi Zgarblić. Na upit bi li odvodnju zadovoljio šaht koji se nalazi s druge strane ceste, na skretanju prema nekadašnjoj tvornici igračaka, odgovorio je potvrdno.

"Pregledom je utvrđeno da se problem zadržavanja oborinskih voda mora riješiti, a obvezu sanacije spomenutog problema imaju ŽUC i tvrtka Apolonia s obzirom na to da je tvrtka dobila našu suglasnost na izgradnju poslovnog objekta i način zbrinjavanja oborinskih voda, što je bilo potrebno pri dobivanju građevinske dozvole", stoji u pismenom očitovanju načelnika Srećka Mohorovića. Preostaje nam vidjeti hoće li novi prometni režim ubrzati rješavanje problema. (R. SELAN)

 

dubrova lokva prometnica kolnik padaline dalibor turković robi zgarblić