Impresivno dječje igralište za naselje Kature

Impresivno dječje igralište za naselje Kature

10.12.2021. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Osim Rapca u kojem će uskoro niknuti prvo tematsko dječje igralište, Grad Labin spremio je još jedan sličan projekt za naselje Kature. Naime, na otvoreni FLAG natječaj za dodjelu potpore projektima u okviru mjere 2.2.1. Potpora za aktivnosti promocije, marketinga i očuvanja ribarske/maritimne tradicije i baštine te promicanja održivog ribarstva i akvakulture ribarstvenog područja FLAG-a jučer je prijavljen impresivan projekt dječjeg igrališta kraj bivšeg „Domusa“ u naselju Kature.

Ovim projektom dječje igralište Kature bit će, uz dječje igralište Giuseppina Martinuzzi u Rapcu, drugo tematsko-edukativno dječje igralište čiji je cilj očuvanje ribarske tradicije i baštine te promicanje održivog ribarstva i akvakulture s našeg područja.

Zanimljivo je kako će ovo igralište u konačnici izgledati, te je zapravo svojom vizurom spoj bogate povijesti Labina, odnosno povezivanja povijesti rudarenja te blizine mora. Osim postavljanja tematskih dječjih sprava s motivom broda i morskih životinja, postavit će se i dvije edukativne table s osnovnim informacijama o povijesti ribarstva i zastupljenim morskim životinjama i organizmima.

Zbog naše rudarske prošlosti, ono što će zasigurno privlačiti pažnju najmlađih, a i onih malo starijih jest tunel za provlačenje kao interpretacija rudarskih tunela. Zanimljiva je i sporedna staza koja vodi do dječjeg igrališta, a ideja je proizašla iz krivudavog puta u podnožju Labina. Ta “staza” vodi do mora ali radi razvedenog terena dolazi do nasukavanja broda u čijoj blizini se nalazi i posebno zanimljiv zip line.  Svi materijali koji su planirani na dječjem igralištu te oprema daju djetetu doživljaj igre na moru.

Igralište je nivelacijama terena vizualno odvojeno od ostatka parka, dok ujedno te nivelacije služe za igru djeteta kroz tobogane, provlačenje i penjanje.

Ukupna vrijednost prijavljenog  projekta je 921.084,16 kuna, a putem ovog natječaja odobreni projekti sufinanciraju se u 100% iznosu sredstvima EU iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo.

dječje igralište kultura flag ribarstvo