Imamo vjerodostojne dokaze o štetnosti rada Rockwoolove tvornice

Imamo vjerodostojne dokaze o štetnosti rada Rockwoolove tvornice

26.8.2010. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Ostalo

PIĆAN - U povodu Dana općine - Rokove, koji se obilježava 16. kolovoza, predsjednik Vijeća Općine Pićan Silvan Juran sazvao je u petak svečanu sjednicu.

Među uzvanicima nalazili su se pročelnik Odjela za gospodarstvo IŽ Alen Damijanić, labinski gradonačelnik Tulio Demetlika i predsjednik Gradskog vijeća Valter Propat, načelnik Sv. Nedelje Srećko Mohorović, Kršana Valdi Runko, Gračišća Marijan Mijandrušić te načelnik Raše Josip Knapić i predsjednica tamošnjeg Vijeća Gloria Bolterstein.

U prigodnom izvješću načelnik Ivan Franković istaknuo je da je prioritet Općine u proteklih godinu dana bilo pribavljanje dokumentacije za ključne projekte, koji se ovih dana primiču svom ostvarenju: pri kraju je dobivanje potvrda za izgradnju vodoopskrbe, odvodnje, plinofikacije i novih električnih instalacija u starogradsku jegru, pred raspisivanjem je natječaj za izvođenje druge faze vodoopskrbe Sv. Katarine, a do sredine rujna bit će u školskoj zgradi opremljena prostorija za predškolsku djecu, što je privremeno rješenje do rekonstrukcije zgrade dječjeg vrtića, projekta za koji je zatražena pomoć županije. Nazočne je obavijestio i da će do kraja godine biti raspisan natječaj za rekonstrukciju Baronove palače u kojoj [1]e se nalaziti Centar nematerijalne kulture te da se njegovo otvaranje očekuje na proljeće. Značajne investicije bile su regulacija odvodnje u Kukurinima i Mostu te obnova mosta kod Krbuna. Turistička ponuda obogaćena je Stazom Sv. Nicefora i Stazom Sv. Roka, a u planu su pješačke staze do Benkovskog slapa i Juranske pećine.

Pri kraju se dotaknuo rada Tvornice kamene vune Rockwool rekavši da Općina ima vjerodostojne dokaze da je štetan te da [1]e o tome obavijestiti nadležne institucije.

- Općina će poduzeti sve da zaštiti sva ustavom zagarantirana prava svojih mještana, a to su prije svega pravo na zdrav život i čist okoliš. Ničiji politički i financijski niti bilo koji drugi interesi ne mogu imati prioritet nad zdravljem ljudi, poručio je Franković.

Predsjednik Agropićna Feručo Baćac preuzeo je godišnje priznanje koje je Općina ovoj udruzi dodijelila za doprinos u razvoju poljoprivrede, posebno maslinarstva, vinarstva, voćarstva i povrtlarstva.

Isto je učinio Silvano Smoković, zapovjednik općinskog DVD-a, kojemu je priznanje dodijeljeno za zaštitu od požara i drugih nepogoda i svesrdnu pomoć oko svih aktivnosti i manifestacija. Priznanje Udruzi Pićana Trnoplesara, za doprinos promicanju vrijednosti Pićna i Pićanštine te za iskazanu brigu i pomoć oko rješenja značajnih za prosperitet općine, preuzeo je njen predsjednik Anton Glavač.

R. SELAN

rockwool svečana sjednica dan općine pićan pićan ivan franković