IMA NEŠTO I NA ISTOČNOM DIJELU ISTRE U Labin se ide na krafe i fuže, ali i na ludi provod

IMA NEŠTO I NA ISTOČNOM DIJELU ISTRE U Labin se ide na krafe i fuže, ali i na ludi provod

2.1.2020. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Zanimljivo je da se Rabac počeo profilirati i kao popularna biciklistička destinacija nudeći posjetiteljima mogućnosti aktivnog odmora kakav je zaista u današnje vrijeme jako popularan

Za novogodišnje blagdane Labin očekuje oko 1.800 dolazaka gostiju i 6.400 noćenja. Najzastupljeniji gosti bit će Talijani, Austrijanci, Slovenci i Nijemci. U Rapcu će biti otvoreni hoteli Mimosa, Hedera, Narcis i Valamar Sanfior. Posljednjih dana svjedoci smo mnogih događanja u Labinu, grad je pun života, kako i priliči u ovo doba godine.

Manifestacija pod nazivom "Božić u Labinu" stara je četiri godine, a već zaslužuje razne pozitivne epitete, prije svega onaj da je vjerojatno jedno od najboljih događanja u ovo doba godine na poluotoku. Ova godine bila je posebna i što se organizacije tiče, jer trošak organizacije porezne obveznike nije stajao gotovo ništa jer su troškove pokrili mnogi sponzori, donatori i partneri projekta. Velike manifestacije nisu jedino što ovaj grad može ponuditi svakom tko ga posjeti. Grad je to koji cijele godine nudi ponešto za svakoga.

Restorani nude vrhunsko meso

O ovom dijelu Istre malo se priča kad je gastronomija u pitanju. Možda je razlog tome što nekakvih razvikanih restorana nema, već dominiraju ugostiteljski objekti s dugogodišnjom tradicijom u koje dolaze pravi znalci i gurmani. Tako se specijaliteti poput labinskih krafa, domaćih fuža, njoka i drugih slastica mogu iskušati uz garanciju okusa kakvi su bili kada su ta ista jela pripremale naše none. Gastronomski đir po Labinu i okolici osim tradicije nudi i nešto drukčiji pristup. Trendovi koji se u gastronomiji pojavljuju prate se i u Labinu. Tako je mnogo restorana koji nude vrhunsko odležano meso ili primjerice sve popularnije burgere.

A što je s mladima, kako oni provode vrijeme ljeti, a kako zimi? Ne tako davno Labin i Rabac slovili su za jedno od jačih mjesta što se tiče izlazaka u Istri. Danas je situacija nešto drugačija pogotovo kada se zna da u Rapcu više ne postoji legendarna Girandella Beach (Rabac Summer Festival, Sunrise Festival, razni drugi eventi u organizaciji labinskih udruga Opa Opa, b-crew, Seriously Twisted…), Golubijera Beach, St. Andrea, Luna koja je godinama u ljetnim mjesecima bila nezaobilazno mjesto ravera koji su dolazili iz svih krajeva Hrvatske, ali i iz Slovenije, Austrije, Mađarske i BiH.

Kako je Valamar na istoj lokaciji sagradio kompleks Girandella u Rapcu su nova mjesta za izlazak ljeti Sundance (ex. Girandella Beach), Pentola – Beat Beach Club (ex. Slavia) te svakako nezaobilazni Movie bar koji se godinama kreće u smjeru promicanja suvremene glazbe. Naravno na rivi tu je nezaobilazna Perla. Za vrijeme zimskih mjeseci zabava seli u obližnji Labin pa se tako u Starom gradu može vikendom posjetiti La Loggia koja ima svoj raznovrsni program, a do pred nekog vremena labinski poduzetnik Alen Vozila pokušao je "vratiti" stari sjaj legendarnom okupljalištu mladih partijanera Spideru, ali nažalost bez uspjeha. Spuštajući se u Podlabin prvo za oko svakom mladom čovjeku upada Rock Caffe koji vikendom ima svirke raznih domaćih cover bendova te akustične večeri koje su dobro posjećene.

Sve se više pažnje daje i programu u tjednu koji je izrazito posjećen kada se organiziraju pub kvizovi. Od ostalih mjesta koje pružaju zabavu u centru Labina treba spomenuti CB Mystic i CB Empire koji vikendom također imaju svoje programe. Jedno je sigurno Labin je gašenjem Design Caffea izgubio mjesto gdje su se vikendom skupljali i zabavljali partijaneri, a tek bi povratkom kolektiva Seriously Twisted u Labin elektronska glazba, a samim time i scena mogla oživjeti.

Besplatan razgled starog grada

Spuštajući se stepenicama pored pošte dolazimo do bivše zgrade IUR-a, a nedaleko nje nalazi se danas Društveni centar Lamparna koja svoj program kreira na bazi: tjedni, mjesečni, godišnji te se tamo održavaju razne izložbe, koncerti, eventi elektronske glazbe te je u funkciji preko tjedna i Klub mladih "Klub 21" koji mladima pruža mjesto za odmor i razbibrigu u zimskim mjesecima. Glavno mjesto za zabavu od kada Labin nema disco je Alter Ego koji se nalazi na kolodvoru, a koji svoje programe bazira na vikend programu. Najpoznatiji klupski program Mjeshalica također dolazi iz tog kluba, a svake se subote mladi iz cijele Istre tamo zabavljaju do ranih jutarnji sati.

A što Labinjane i njihove goste očekuje u 2020.? Godina će biti u znaku 500. obljetnice rođenja Matije Vlačića Ilirika, najslavnijeg Labinjana, reformatora, teologa, lingviste, filozofa i crkvenog povjesničara što će se obilježiti mnogobrojnim programima. Tu su mnogobrojni programi Labin Art Republike, Rabac Open Aira, Dani grada Labina itd.

No, već 12. siječnja u podne održat će se besplatan razgled starog grada Labina. Razgled vode licencirani vodiči koji tijekom ljetne sezone vode Noćni razgled grada. Okupljanje će biti ispred info punkta TZ-a u starom gradu. Time se TZ Labin već treću godinu za redom uključuje u projekt "Upoznaj svoju zemlju" koji je pokrenula krovna udruga turističkih vodiča Hrvatske. Noć muzeja održat će se 31. siječnja u Narodnom muzeju Labin od 19 pa do 2 sata ujutro. Ovogodišnja tema je Velike obljetnice muzeja pa će tom prilikom narodni muzej Labin upriličiti izložbu pod naslovom "60 godina Narodnog muzeja Labin".

Šetnja uz more u Rapcu

Spomenimo i biser Kvarnera kako se popularno naziva Rabac. Turističko mjesto podno Labina u kojem živi par tisuća duša, a u ljetnim mjesecima ugošćuje nekoliko puta više turista. Mnogo se pisalo o ovom mjestu u proteklih nekoliko godina upravo iz pozitivnih razloga. Rabac se diže, mnogo se ulaže u svim poljima, a što je najvažnije to se radi smisleno. Mjesto je to koje osim turizma i zabave u ljetnim mjesecima, nudi i mogućnost posjete i smještaja tijekom cijele godine jer su određeni hoteli otvoreni i nude različite sadržaje. Zanimljivo je da se Rabac počeo profilirati i kao popularna biciklistička destinacija nudeći posjetiteljima mogućnosti aktivnog odmora kakav je zaista u današnje vrijeme jako popularan.

Autor: Branko BIOČIĆ

labin zabava osvrt