Idućeg vikenda "Dani meda Labinštine" u S.C. Franko Mileta

Idućeg vikenda "Dani meda Labinštine" u S.C. Franko Mileta

3.11.2023. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Područje Labinštine iz godine u godinu sve je prepoznatljivije po jednom specifičnom prirodnom proizvodu, koji je davno prerastao samo kategoriju prehrambenih - a to je med, skupa s brojnim srodnim pčelinjim proizvodima. Ponajviše zahvaljujući trudu, entuzijazmu i - baš poput pčela - neumornom radu vrijednih članova Pčelarske udruge Labin, otvorila se perspektiva da naš kraj postane središte pčelarstva, apiterapije i apiturizma ne samo Istre nego i šire regije. Podneblje svakako pruža uvjete za to, a sami proizvodi i sve brojnije manifestacije na kojima se promoviraju dodatno potvrđuju ovu tezu.

Dani meda Labinštine manifestacija je koja sigurnim koracima prerasta u tradicionalnu, a sredina jeseni idealno je vrijeme da se med i pčelinji proizvodi konzumiraju i ocjenjuju. Ove godine, u subotu 11. i nedjelju 12. studenog svakako će mnoge koji cijene produkt jedne od najvažnijih životinjskih vrsta za naš planet, put navesti u malu dvoranu Sportskog centra "Franko Mileta" u Labinu. Sve počinje u subotu 11.11. u 10:00 sati, svečanim otvorenjem ovogodišnjih Dana meda, a po otvorenju bogat dvodnevni program nudi ponešto za svakoga. Uz degustacije meda i pčelinjih proizvoda, gotovo kroz cijeli dan moći će se probati i gurmanski specijaliteti čiji je, prigodno, jedan od sastojaka med. Najmlađima će biti poslužen zdravi medni doručak, a imat će priliku sudjelovati u tematskim radionicama, i to vrtićarci od 10:30 a učenici nižih razreda osnovnih škola od 12:00 sati.

Uvijek je zanimljivo, pa tako i ove godine, poslušati inspirativno predavanje dr.sc. Gordane Hegić, predsjednice Hrvatskog apiterapijskog društva, a ovogodišnja tema je vrlo aktualna i popularna: "Istine i zablude o medu - kako prepoznati pravi med?". Predavanje dr. Hegić započinje u 11:30 sati, a nakon njega za posjetitelje je otvoreno i njezino apiterapijsko savjetovalište. Prije predavanja, biti će prezentirana knjiga "Pčelarenje Faraonovom košnicom" autora Josipa Križa.

U nedjelju 12. studenoga program također počinje u 10:00 sati, a kroz cijelo prijepodne i dio poslijepodneva, do 16 sati, biti će također ponuđene gastronomske delicije, te će biti otvorene degustacije meda. Mališani će u jutarnjim satima također moći pohađati radionice, a za njih je od 10:30 otvorena i radionica dr. Hegić "Dječje ocjenjivanje meda". Oni nešto stariji, od 10:20 moći će se upoznati s "Praktičnim pčelarenjem Faraonovom košnicom" pod vodstvom Jurice Manestra, dok će u 12:15 sati prof.dr.sc. Dragan Bubalo predstaviti "Sakupljalište trutova".

Središnji događaj svakako je 8. po redu ocjenjivanje meda "Ripenda 2023.", čiji će se rezultati proglasiti i priznanja najuspješnijima dodijeliti od 13:30 do 15:00 sati, uoči samog zatvaranja ovogodišnjih Dana meda Labinštine.

Dvodnevna manifestacija posvećena medu, pčelarstvu i pčelarskim proizvodima organizirana je od strane Pčelarske udruge Labin, a glavni pokrovitelj i partner u organizaciji je Grad Labin. Dane meda Labinštine 2023. potpomogli su Istarska županija, općine Kršan, Sv. Nedelja i Pićan, Turistička zajednica Grada Labina i LAG Istočna Istra.

dani meda labinštine med