IDS puca u prazno − SDP i HNS protiv referenduma o projektu Plomin 3: Očekujemo od Jakovčića da u vlasti sudjeluje bez fige u džepu

IDS puca u prazno − SDP i HNS protiv referenduma o projektu Plomin 3: Očekujemo od Jakovčića da u vlasti sudjeluje bez fige u džepu

16.8.2012. // Večernji list // Objavljeno u kategoriji Politika

Je li na pomolu novi potres u vladajućoj koaliciji? Dan nakon što je IDS i službeno donio odluku o tome da će tražiti održavanje lokalnog referenduma o projektu termoelektrane Plomin 3, predstavnici dvaju velikih koalicijskih partnera vrlo su negativno reagirali na taj IDS-ov postupak. Tumači ga se kao iznimno nekorektan pokušaj da se unutarnji problemi istarske stranke prekriju kreiranjem afera na nacionalnoj razini.

– U lošem su razdoblju, lokalni izbori dolaze, rejting im pada, a frakcije ratuju. Sada se žele konsolidirati i skrenuti pozornost javnosti, a već deset godina to čine na isti način. To je u najmanju ruku nekorektno, jer je Plomin 3 strateški projekt Vlade čiji su oni član. Ako je ministarstvo te vlade odobrilo projekt ovakav kakav jest, onda je neshvatljivo kako oni kao koalicijski partner mogu pozivati na referendum – kaže jedan visokopozicionirani SDP-ovac. “Ma kakav referendum!? Ne ulazim u Jakovčićeve motive, ali od njega očekujem da sudjeluje u vlasti bez fige u džepu”, jasan je još jedan SDP-ovac iz vrha stranke. Formalno-pravno, pitanje je može li se referendumom to uopće promijeniti, no u SDP-u smatraju da do njega neće ni doći.

 

– Oni samo dižu tenzije, no neće biti referenduma. Jakovčić želi biti zastupnik u Europarlamentu i neće to htjeti ugroziti – kaže naš sugovornik. Ništa manje kritični nisu ni u HNS-u. Njihova saborska zastupnica Nada Turina Đurić na IDS-ovu inicijativu gleda kao na početak predizborne kampanje.

– To su probni baloni i ne vjerujem da će na kraju biti referenduma. Uostalom, kako će se sad IDS protiviti projektu, a njihov član Lorencin je Čačićev pomoćnik, sudjelovao je u svim sastancima o Plominu – kaže Turina Đurić.

 

Piše: M. Biočina/VLM, M. Špoljar/VLM
 
 
 

 

te plomin ids politika demagogija hep investicija jakovčić te plomin 3