IDS pokušava ušutkati nezadovoljne, Kajin za hitni referendum o Plominu

IDS pokušava ušutkati nezadovoljne, Kajin za hitni referendum o Plominu

14.8.2012. // iPress // Objavljeno u kategoriji Politika

Demokratizacija Istarskog demokratskog sabora nije moguća. Vlast će u toj stranci, čini se i pod cijenu odustajanja od istaknutih lidera, dijela članova, ali i sve većeg udjela u vlasti, i dalje grčevito nastojati zadržati predsjednik Ivan Jakovčić i interesno povezana skupina političara-poduzetnika koja pod kontrolom godinama drži milijarde javnog novca, istaknute sinekure, zapošljavanje i dodjelu poslova i zemljišta podobnima.

To, posebice nakon priopćenja sa Savjeta IDS-a, održanog iza zatvorenih vrata, postaje jasnije i sve većem broju Istrana. Unatoč javno iskazanim ''težnjama'' za demokratizacijom stranke, o čemu je govorio predsjednik Savjeta Darko Lorencin nakon što je Damir Kajin nastojao pokrenuti promjene, osnovni zaključak stranke je da se ''ne smije govoriti u medijima''.

Naime, posljednjih 20-ak dana upravo je Damir Kajin okupio oko sebe skupinu bivših, ali i nekih sadašnjih članova IDS-a, nezadovoljnih načinom na koji Jakovčić vodi stranku, ali i time kako on kao župan vodi Istarsku županiju. Filipinska grupa koja je sazvana na poticaj jednog od osnivača IDS-a Milana Uljančića želi demokratizaciju vladajuće istarske stranke, a ne da, kako ističu, jedan čovjek sam o svemu odlučuje. Protekle subote ih se u Filipinama okupilo 40-tak, unatoč, kako su nam neki članovi IDS-a ispričali, telefonskim pozivima i pritiscima da ne idu u Filipine.

- Ubuduće ćemo stranačke nesuglasice rješavati na tijelima stranke, a ne izvan njih, zaključak je sjednice Savjeta IDS-a koji je novinarima nakon gotovo četverosatnog zasjedanja prenio predsjednik Savjeta Darko Lorencin. Nesuglasice ćemo rješavati među sobom, a ne javno ili preko medija. Takav smo zaključak donijeli jednoglasno, a za njega je ruku digao i Damir Kajin, istaknuo je Lorencin.

Sjednici Savjeta nije nazočio predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić, koji je još uvijek na bolovanju, a Lorencin je rekao da će se Jakovčić za dva tjedna vratiti na posao. Na Savjetu su dogovorene, prema riječima njegova predsjednika, i promjene stranačkog Statuta. Inače prije sjednice Savjeta, a na kojoj se raspravljalo o aktualnoj političkoj situaciji, održana je i sjednica predsjedništva stranke. Damir Kajin, iako potpredsjednik stranke, u radu predsjedništva nije sudjelovao, a nakon završetka sjednice Savjeta nije želio dati izjavu. Na sjednici Savjeta, koje je najviše tijelo stranke između dvaju sabora, okupilo se 50-ak od 72 člana.

Na Savjetu je, osim višesatnog obračuna s Kajinom, bilo riječi i o Plominu 3 na ugljen, te poljoprivrednom i turističkom zemljištu. Zaključke Savjeta možete pročitati OVDJE. Prema riječima Lorencina IDS će organizirati referendum oko energenta (plin ili ugljen), ali je još nejasno hoće li se na referendumu moći izjasniti građani Labinštine ili cijele Istarske županije te kada bi on uopće trebao biti. Po do sada poduzetom ''akcija referendum'' više izgleda kao IDS-ov predizborni PR i ponovno izazivanje konflikta s centralnom vlašću radi dizanja tenzija u biračkom tijelu samo što je sada taj isti IDS na vlasti u zajedničkoj Kukuriku koaliciji. O referendumu govori Lorencin koji je pomoćnik najglasnijeg zagovornika korištenja ugljena kao energenta Radimira Čačića, predstavnici općina Labinštine su sudjelovali u Povjerenstvu koje je razmatralo isključivo projekt Plomina na ugljen, već su si raspodijelili i virtualnu rentu...

''Bit će kasno ako tek u svibnju 2013. shvate da sam bio u pravu''

- Rekli su da ne smijem govoriti, ali dobro, prve su riječi Damira Kajina nakon što smo ga zamolili za izjavu nakon održanog Savjeta stranke i podrobnije informacije o eventualnom referendumu.

- Zaključili su da im Damir Kajin šteti, iako ja radim samo za dobrobit IDS-a, ali činjenice se ne mogu sakriti. Stranka nije u poziciji kao što je bila do samo prije 6-7 godina. Izgubili smo 19 jedinica lokalne samouprave, cijelu Liburniju, u Skupštini smo prije imali 35 ruku... Stalno si postavljam pitanja, ali mislim da Istri treba IDS. Vratiti se može jedino ako jedan čovjek prestane odlučivati o svemu pa i listama, ako po prvi put kandidate na listama izaberu građani Istre.

Bio sam usamljen ovih osam godina u borbi protiv Sanadera ali sam ustrajao i pomogao IDS-u. Poslije su me svi tapšali i govorili da sam bio u pravu. Što ako me opet, nakon svibnja 2013. budu tako tapšali? Tada će biti kasno.

IDS treba Istri, ali prvenstveno se stranka od velikih i bogatih mora okrenuti malim poljoprivrednicima, obrtnicima, malim obiteljskim hotelima i gospodarstvima. Treba odbaciti megalomaniju, razne Brijuni rivijere i kupnju jedne uljare s 10 milijuna kuna s čime se moglo pomoći više desetaka maslinara. Moramo malim poljoprivrednicima omogućiti da dođu do zemljišta jer bez njega nema ni seljaka. Zalažem se da damo zemlju i za gospodarske objekte bez komunalne naknade, ali moramo voditi računa o modelu prodaje poljoprivrednog zemljišta. Ako je metar četvorni 1 kunu, a veleposjednik Todorić već ima 15 milijuna metara četvornih poljoprivrednog zemljišta njemu je ''dovoljno'' da mu se urbanizira samo jedan hektar da bi preostalih 1499 hektara praktično dobio besplatno. Znamo kolike su cijene građevinskog zemljišta.

Oko 2.000 hektara turističkog zemljišta u Istri u vlasništvu je privatiziranih hotelskih tvrtki. Da se naplatio samo po jedan euro za svaki četvorni metar, u 12 godina mogli smo izgraditi novu pulsku bolnicu, modernizirati Istru da nemamo problema sa sušom te svakom beskućniku izgraditi dom.

E, o tome ja cijelo vrijeme pričam ali neki koji su izuzetno praktični i poduzetni, ne žele shvatiti i odustati od megalomanije i moći, kaže Kajin.

Treba hitno sazvati Skupštinu i donijeti odluku o referendumu za Plomin

Na pitanje o referendumu Kajin kaže kako se zalaže za hitno sazivanje Skupštine županije i donošenje odluke o referendumu koji bi se, mišljenja je, trebao održati na Labinštini jer su tamo građani najugroženiji. Vjeruje, naglasio je, dr. Encu Tireliju, kako bi stvarno bio zločin da izgradimo Plomin 3 na ugljen kad nam ispred nosa prolazi plin. - Moguće je referendum već trebao biti održan kao što kažete, ali ništa kontra IDS-a. Istina je da nismo u poziciji kao 2006. godine, moguće je da će neki prepoznati i politički potencijal pa će se protiviti referendumu, HDZ će vjerojatno likovati zbog podjele unutar Kukuriku koalicije, ali ja bih i na nosilima išao na referendum. Nismo protiv investicija, kao što će nam neki pokušati podmetati. Ja sam za investiciju u Plomin na plin. Ako bih morao birati između investicija i zdravlja građana uvijek bih izabrao zdravlje, ali nikada ne bih okrenuo leđa Milanoviću. Stoga IDS treba dignuti Labinštinu na noge i uvjeriti ih da njihovo mišljenje vrijedi. Da bi referendum bio valjan mora na njega izići 50 posto+1 birač što bi bilo teško ostvarivo u cijeloj Istri u kojoj i na izbore izlazi oko 50 posto birača.

Stoga mislim da župan mora odmah prekinuti bolovanje i sazvati hitnu sjednicu Skupštine županije kako bi se donijela odluka o referendumu. Mislim da bi se referendum trebao organizirati do kraja rujna, ističe Kajin.

Na pitanje o Filipinskoj grupi i hoće li nastaviti okupljanja i razgovore sa nezadovoljnicima unutar i izvan IDS-a Kajin je rekao tek: Ja nikome ne okrećem leđa, želim pomoći koliko mogu''. (iPress)

ids politika izbori lokalni izbori branko užić mario blečić te plomin demagogija kajin