IDEALNI UVJETI ZA BERBU Idući vikend počinje berba grožđa u vinogradima na Labinštini

IDEALNI UVJETI ZA BERBU Idući vikend počinje berba grožđa u vinogradima na Labinštini

11.9.2023. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Idući tjedan, iza 15. rujna počinje berba u vinogradima Labinštine. Najprije sorte muškat pa malvazija, a crne sorte pričekati će početak listopada. Valter Licul iz Nedešćine, predsjednik Udruge vinara i vinograda Labinštine "Trs" koja broji 30 članova uoči nove berbe, o klimi i njezinom utjecaju na grožđe, kaže:

- Sezona je bila jako kišovita. Događalo se da je svaki dan po pola sata padala jaka kiša a prije toga bilo je jako toplo, i do 35 C. Pola sata nakon kiše opet bi zasjalo sunce s visokim temperaturama. Bilo je slučajeva da je i noću padala kiša pa su vinogradi bili puni vlage do podne idući dan. Imali smo i napade bolesti, peronospore i pepelnice pa je trebalo jako dobro špricati s pravim sredstvima i u pravo vrijeme, češče nego inače kako bi se grožđe zaštitilo.


Moja vinarija je u tome uspjela, imamo jako lijepo grožđe na svim pozicijama. Nas je tuča zaobišla kao i ostale terene na području Nedešćine, Šumbera i Sv. Martina za razliku od drugih dijelova Labinštine, područja Kranjci, Salakovci, Vozilići, Kršana te Pićanštine gdje je bilo velikih šteta od tuče.

Licul ima oko sedam tisuća loza na šest pozicija i proizvodi oko 15 tisuća buteljki malvazije, rosea, muškata, melota i terana pod brendom Fuhtar. Najviše prodaje na kućnom pragu ali plasira i u restorane, hotele, enoteke i mini markete na Labinštini.

Za ostale vinare i vinogradare, članove udruge Trs gdje je najveći San Martino koji ima 35 hektara vinograda dok ostali imaju od jednog do 4 hektara, o tome što predstoji pred berbu dodaje:


- Tu gdje nije bilo tuče grožđe je vrlo dobro. Tamo gdje je bila tuča i gdje je grožđe oštećeno zbog tuče i gdje je djelomično zahvaćeno bolestima trebati će poseban tretman u podrumima. Moj je vinski podrum očišćen i spreman pa za mene berba može biti i sutra. Sada treba pratiti parametre u grožđu, najviše šećer, kiseline i Ph vrijednosti što je različito zavisno od lokacije kako bi se odabrao najpovoljniji trenutak za berbu.

Općenito govoreći za Labinštinu berba bi trebala biti uspješna, prognoza vremena je povoljna, biti će suho, sunčano i vjetrovito, kaže Licul koji namjerava svoj vinski podrum još širiti. Planira za 60 četvornih metara proširiti kušaonu i za još sto četvornih metara podrum. Za tu investiciju namjerava koristiti sredstva iz EU fondova iz kojih je već do sada dobio novac nakon dva natječaja, za gradnju postojećeg podruma i dio opreme 50 tisuća eura nepovratno i u drugom natječaju za mehanizaciju 70 posto od investicije.


Branko Biočić

berba vinova loza grožđe vino enologija