I u Parku prirode Učka antenski stupovi - izmjene i dopune Prostornog plana Istarske županije na javno uvidu i u Labinu

I u Parku prirode Učka antenski stupovi - izmjene i dopune Prostornog plana Istarske županije na javno uvidu i u Labinu

21.10.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

O ciljanim izmjenama i dopunama Prostornog plana Istarske županije danas su u Pazinu na javnom izlaganju govorili Josip Zidarić, pročelnik županijskog Odjela za održivi razvoj, i Ingrid Paljar, ravnateljica Zavoda za prostorno uređenje. Za radnim su stolom bile su još dvije suradnice iz zavoda, koji je izradio ove prijedloge, dok je sve slušalo osam građana i potpisana novinarka. Sve je trajalo pola sata, a samo je Petra Stojnića zanimalo je li akumulacija kod Perci u općini Tar-Vabriga pomaknuta od naselja, na što je rečeno da će to se razmatrati pri sustavnim izmjenama županijskog plana. Možda će veći interes biti na drugom (i zadnjem) javnom izlaganju sutra u 18 sati u Puli u Gospodarskoj komori.

Ciljane izmjene i dopune plana na javnom su uvidu od 15. do 31. listopada i mogu se pogledati u županijskom zavodu u Puli, kao i u sjedištima Buja, Buzeta, Labina, Pazina, Poreča, Pule i Rovinja u radno vrijeme. Primjedbe se mogu upisati u knjigu koja se nalazi na tim mjestima, ali i odaslati do 31. listopada na adresu izrađivača ili županijskog Odjela za održivi razvoj.

Županijski se prostorni plan mijenja i nadopunjava radi osiguranja prostornoplanskih uvjeta za gradnju elektroničke komunikacijske infrastrukture i povezane opreme na samostojećim antenskim stupovima te građevina za navodnjavanje, što je usklađeno s niveliranim planom navodnjavanja u Županiji, te usklađivanja sa Zakonom o zaštiti okoliša.

Paljar je istaknula da se svi županijski prostorni planovi mijenjaju vezano za antenske stupove i da je osnova za to plan razvoja elektroničke komunikacijske infrastrukture. Važnim smatra to da su utvrđene zone za smještaj samostojećih antenskih stupova tako da može biti samo jedan stup, u radijusu od 500 do dvije tisuće metara, koji će izdržati opremu više operatera. Tamo gdje već postoje antenski stupovi može se sagraditi još samo jedan.

Treba izbjegavati njihovo postavljanje u zaštićenim područjima, ali nužan je kompromis između zaštite prirode i novih tehnologija jer signal nekada znači život pa je Paljar rekla da će antena biti i u Parku prirode Učka.

Novost je što su mini akumulacije - do jednog milijuna prostornih metara vode za navodnjavanje do 500 hektara poljoprivrednog zemljišta - dobile županijski značaj. U županijski prostorni plan dodan je grafički prikaz područja ekološke mreže. (S. BENIĆ )

prostorni plan istra pp učka park prirode učka antene prostorni plan istarske županije prostorni plan