"I skladištenje kamene vune kritično" (galerija slika)

"I skladištenje kamene vune kritično" (galerija slika)

25.10.2007. // Grad Pula (nezavisni portal) // Objavljeno u kategoriji Ekologija

Priopćenje Zelene Istre.

Inspekcija zaštite okoliša zabranila je u ponedjeljak daljnji rad tvornici kamene vune Rockwool Adriatic d.o.o. na osnovi učestalih pritužbi građana na dim i neugodne mirise, prisutnosti dima pomiješanog s maglom u okolišu tvornice u jutarnjim satima, te činjenice da nije uspostavljeno kontinuirano praćenje emisija onečišćujućih tvari, odnosno nije osigurana kontrola onečišćavanja okoliša.

Povrh tih razloga lokalni stanovnici su nam se žalili na nepoznate čestice u zraku te je zato Zelena Istra podnijela prijavu Inspekciji zaštite okoliša zbog zagađenja zraka česticama kamene vune. Uzrok tome su velike gomile otpadne kamene vune koje se nalaze na otvorenom platou u krugu tvornice, a koje raznosi vjetar.

O mogućem štetnom djelovanju čestica kamene vune na zdravlje ljudi informirali smo se u Hrvatskom zavodu za toksikologiju te nam je sam ravnatelj, prof.dr. Franjo Plavšić dostavio sljedeći podatak: ” Pogledao sam prvo službene podatke (CAS 65997173, EINECS 2660460) u službenoj bazi podataka EZ (EXISTING CHEMICALS i IUCLID od ECB) te pronašao da se uz sitne čestice tog materijala javljaju mehanička nadraživanja (dakle ne tipično kemijsko) sluznica očiju, gornjih dišnih putova i kože. Smatramo da na ovom privremenom skladištu nužno treba prekriti hrpu otpada kako vjetar ne bi odnosio prašinu u okoliš.”

Zato smo od Inspekcije zaštite okoliša zatražili da zaštiti zdravlje stanovnika Pićanštine, ali i radnika tvornice i zahtijeva od Rockwoola da HITNO prekrije gomile otpadne kamene vune ceradom ili zaustavi širenje čestica na neki drugi način.

Nadamo se njihovoj brzoj intervenciji, jer cerada vrijedi/košta manje od zdravlja.

S poštovanjem,
Zelena Istra

Rockwool kamena vuna skladištenje zagađenje zdravlje