I labinska Udruga antifašista pred gašenjem?

I labinska Udruga antifašista pred gašenjem?

18.7.2011. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Istarski antifašisti neće odustati od zagovaranja uvrštavanja zavičajne povijesti Narodnooslobodilačke borbe u školske programe, već će još glasnije tražiti da se nezaobilazni dio nacionalne povijesti učenicima objektivno prikaže, zaključeno je na sjednici predsjedništva Saveza udruga antifašističkih boraca i antifašista Istarske županije u pazinskom Spomen domu.

Smatraju da izbjegavanje antifašističke povijesti u školskom kurikulumu, kao i historijska iskrivljavanja, rađaju neprihvatljive, revizionističke, pa čak i neofašističke stavove, naročito kod mladih. Stoga su nedavno samostalno napisani pregled povijesti NOB-a odaslali na više od četiri stotine adresa, kao i resornom ministarstvu koje je povijesni pregled dostavilo državnoj Agenciji za odgoj i obrazovanje.

U toj su nadležnoj ustanovi pohvalili inicijativu, ali odbili primjenu kazavši da tekst nije uređen za školski program, kazao je predsjednik županijske SUABA-e Tomislav Ravnić kojeg je ogorčilo što Agencija nema namjeru uvrstiti školski program NOB-a u nastavu.

Saborskim se zastupnicima kojima je mandat na izmaku nema smisla obraćati, pa će istarski antifašisti iskoristiti predizbornu kampanju kako bi za tu temu zainteresirali županijske vlasti, političke stranke, ali i HAZU. Druga važna tema koja se iskristalizirala tijekom višesatne sjednice bila je teška financijska situacija pojedinih gradskih organizacija, posebice pulske, labinske i pazinske.

- Ako se situacija ne popravi predložit ću članstvu da ugasimo udrugu. Ta, više gradskih novaca od nas dobiva i Udruga za zaštitu životinja, kazao je predsjednik labinskih antifašista Severino Franković koji je financijsko stanje u kojem su se našli ocijenio katastrofalnim. Pazinski su antifašisti kazali da neće ukidati organizaciju, pa makar morali na trgu moliti za donacije. Posebno su se osvrnuli na pojedine općine Pazinštine, primjerice Gračišće, koje godinama ne plaćaju dotacije udruzi.

U velikom su škripcu također pulski antifašisti čiji je predsjednik Livio Blašković kazao da ne želi biti "grobar" pulske organizacije te je stoga zatražio da županijska SUABA potpiše ugovor o zajedničkom podmirivanju troškova Doma antifašista Pula.

S time se zasad nije složio predsjednik Ravnić koji smatra da se o ugovoru tek treba dogovoriti, jer ni županijska organizacija nema novaca. Blašković se požalio da nikako ne može doći do pulskog gradonačelnika Borisa Miletića, pa je predložio da se financijski problemi pokušaju riješiti razgovorom s istarskim županom Ivanom Jakovčićem. (A. DAGOSTIN)

antifašisti nob severino franković