I Labinjani na 17. Prvenstvu sommeliera Hrvatske

I Labinjani na 17. Prvenstvu sommeliera Hrvatske

21.11.2013. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Hotel Lone u Rovinju sljedećeg će ponedjeljka i utorka ugostiti 17. Prvenstvo sommeliera Hrvatske na koje se prijavilo 26 natjecatelja iz svih hrvatskih regija, a zaposleni su po renomiranim hotelskim kućama ili poznatim restoranima i konobama.

Ovaj događaj organizira Hrvatski sommelier klub na čelu s predsjednikom Frankom Lukežom. U utorak se održava i Skupština Hrvatskog sommelier kluba.

Prvenstvo počinje četvrtfinalnim natjecanjem u ponedjeljak u podne, a sastoji se od pismenog i praktičnog djela, dok je finalni dio natjecanja u utorak, u 18 sati, otvoren za publiku. Nastupit će tada tri najbolja sommeliera prema rezultatima četvrtfinala i polufinala. Pred publikom će pokazati umijeće u otvaranju pjenušca, preporuke jela uz zadani meni, prepoznavanje vina i jakih alkoholnih pića, posluživanju i dekantiranju vina, ispravljanju vinske karte, rastakanju magnuma i ophođenju s gostima. Pobjedniku pripada nagrada pokrovitelja - dvodnevno putovanje u regiju Champagne, posjet podrumima i degustacija najboljih šampanjaca kuće Moet&Chandon.

Boje Istre među ovogodišnjim natjecateljima branit će Tomislav Sokač (Istraturist, Umag), Denis Peteani i Đanantonio Bošnjak (Riva, Plomin), Ivan Dušić (restoran Zigante, Motovun), Vedran Veg (Arenaturist, Pula), Edi Brčić, Ivan Sopić, Saša Krajinović i Marck Ćorić (Riviera Adria Poreč), Deni Sinković (Villa Annette, Rabac) te pet ili šest sommeliera iz Maistre za koja imena još nisu poznata. Natjecat će se i Darjan Zelić i Antonio Voraček (Liburnia hoteli,Opatija), Ivan Jug (Bistro Apetit, Zagreb), Siniša Lasan (Trilogija, Zagreb), Mario Meštrović (Il Secondo, Zagreb), Darko Lugarić i Predrag Čavić (Agava, Zagreb), Marko Šram (Celebrity cruises, Miami), Filip Veselovac (vinarija Josić, Zmajevac), te Paško Ujaković i Branimir Vukšić (Pelegrini, Šibenik).

Prošlogodišnji naslov najboljeg sommeliera pripao je Draganu Ružiću iz rovinjskog hotela Monte Mulini. Prvenstvo sommeliera Hrvatske, kojem je domaćin Maistra, održava se pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva turizma i uz potporu Turističke zajednice Istarske županije. Z. STRAHINJA

sommelieri turizam natjecanje gospodarstvo vino besplatna reklama