Hrvatska na ime duga Cimosa dobiva 7 milijuna eura, novi vlasnik zadržava dvije godine radnike i pogon u Labinu

Hrvatska na ime duga Cimosa dobiva 7 milijuna eura, novi vlasnik zadržava dvije godine radnike i pogon u Labinu

2.2.2017. // iPress // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Hrvatska vlada je danas potvrdila nedavni dogovor ministra državne imovine Gorana Marića i slovenskog ministra gospodarstva Zdravka Počivalšeka o dugu Cimosa. Prema toj odluci slovenski DUBT će otkupiti dug za 7 milijuna eura nakon čega bi hrvatski DAB povukao tužbu protiv Cimosa. Je li takav dogovor prihvatljiv talijanskom kupcu Cimosa, tvrtki Palladio Finanziaria, još nije potvrđeno.

Dogovor predviđa da DUTB u roku od 15 dana mora u hrvatski državni proračun uplatiti dogovoreni iznos. Novi vlasnik Cimosa obvezuje se zadržati proizvodnju i broj radnika u Hrvatskoj dvije godine od potpisa ugovora. Proizvodnja bi se, sudeći prema javno dostupnim podacima, mogla zadržati jedino u Labinu dok sudbina pogona u Roču i Buzetu, po navedenom u odluci nije najjasnija. Upitno je hoće li se proizvodnja u njima nastaviti ili će svi radnici biti prebačeni u Labin i to na rok od dvije godine.  

- Vlada Republike Hrvatske u ime Republike Hrvatske sklopit će Sporazum temeljem kojega će Društvu za upravljanje imovinom banaka Republike Slovenije (u daljnjem tekstu: DUTB) prodati potraživanje od trgovačkog društva CIMOS d.d., Slovenija (u daljnjem tekstu: CIMOS) koje ima sjedište u Republici Sloveniji i to pod sljedećim uvjetima: - DUTB će platiti iznos od 7.000.000,00 EUR (slovima: sedam milijuna eura) jednokratno u roku od 15 dana od dana sklapanja Sporazuma iz ove točke na račun državnog proračuna Republike Hrvatske; - da se TCH S.r.L. (u daljnjem tekstu: Investitor) obveže zadržati proizvodnju u Republici Hrvatskoj; da se Investitor obveže zadržati postojeći broj radnih mjesta u Republici Hrvatskoj zatečenih na dan sklapanja Sporazuma tijekom minimalno naredne dvije godine od dana potpisivanja Sporazuma i da se Investitor obveže nastaviti s proizvodnjom u tvornici trgovačkog društva CIMOS u Labinu, navodi se u odluci Vlade RH.

U Sloveniji su zadovoljni odlukom hrvatske vlade koja je u četvrtak potvrdila dogovor ministra državne imovine Gorana Marića i slovenskog ministra gospodarstva Zdravka Počivalšeka, kojim se rješava pitanje duga koparskog Cimosa nekadašnjoj Riječkoj banci, ističu u prvim reakcijama slovenski mediji. (iPress)

 

 

poduzetništvo rad radni odnos labin cimos