HOMER-om olakšati zapošljavanje

HOMER-om olakšati zapošljavanje

31.1.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

LABIN -Labinsku Srednju školu Mate Blažine jučer je posjetilo dvadesetak sudionika obrazovnog projekta Homer iz Slovenije i Krapinsko-zagorske županije. Grad Labin u suradnji s tom županijom i Ekonomskim institutom iz Maribora provodi projekt »Usklađivanje obrazovnih mogućnosti sa zahtjevima tržišne ekonomije« ili Homer, koji financira Europska unija kroz program Interreg IIIA.

Glavni ciljevi projekta su razvoj sistematičnijeg i potpunijeg pristupa poboljšanju položaja mladih na tržištu rada u Hrvatskoj i Sloveniji, smanjenje stope nezaposlenosti, povezivanje korisnika na tržištu rada, podizanje razine poduzetničke kulture, uvođenje obuke u poduzećima, razvoj obrazovnih programa te onih za pomoć mladima pri natjecanju na tržištu rada. Ciljne su skupine učenici srednjih škola, studenti, nezaposleni koji traže prvi posao, kao i poduzeća i drugi koji žele razviti svoje mlade kadrove.


Na susretu u Srednjoj školi prisutne je pozdravio dogradonačelnik Alen Golja, rekavši da pokušavaju poticati dolazak tvrtki sa sofisticiranom radnom snagom, spomenuvši u tom smislu i labinski Systec, kojemu je planiran i posjet. Projektom obnove nadzemnog dijela bivšeg rudnika počela je prva faza uređenja Podzemnog grada, dok bi u drugoj fazi krenuli s podzemnim, što se proteže od Labina do Rapca. Ta bi faza, po Golji, morala biti gotova u idućih desetak godina. Sanja Kantaruti iz Istarske razvojne agencije govorila je o edukacijskim aktivnostima te istaknula da prednjače po broju seminara i uključenosti poduzetnika u Hrvatskoj.


Predstavnice labinskog Zavoda za zapošljavanje naglasile su da su jedina ustanova koja statistički vodi broj nezaposlenih, no isto tako da privatne tvrtke nisu dužne objaviti natječaj pri njihovoj organizaciji. Predstavnici Srednje škole Mate Blažine izložili su svoj projekt simuliranih tvrtki u sklopu predmeta Vježbenička tvrtka. Dvije takve školske »tvrtke« - Vinodis za prodaju vina i Honeyland, povezane su sa stvarnim takvim poduzećima, pri čemu učenici, pod vodstvom nastavnica Orijane Tenčić i Kristine Tenčić Lazarić, stječu praktična znanja.
Gosti i domaćini potom su obišli Labin, upoznali projekt Zdravi grad, zbor Minicantanti te nekoliko ovdašnjih uspješnih tvrtki.

Prezentacija HOMER-a Labin srednja škola Matija Vlačić