Stampar M - Stampar

Holcim nije iskazao interes za zbrinjavanje baliranog goriva iz otpada (SRF) sa Kaštijuna | Rokovi ističu - prijete nam kazne

Holcim nije iskazao interes za zbrinjavanje baliranog goriva iz otpada (SRF) sa Kaštijuna | Rokovi ističu - prijete nam kazne

5.5.2019. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Kako doznajemo, na netom završeni natječaj javila se i tvrtka Kemokop d.o.o. sa sjedištem u Dugom Selu, koja bi otpad spaljivala u svojoj cementari pored Tuzle. Ta bi tvrtka mogla biti i odabrana jer je ponudila najprihvatljiviju cijenu, no otvara se pitanje potrebnih dozvola i međunarodnih protokola, budući da BiH nije članica Europske unije.

Ako do 1. srpnja ne uspiju riješiti zbrinjavanje baliranog goriva iz otpada (SRF) koji se već skoro godinu dana odlaže u vanjskom dijelu Kaštijuna, Županijskom centru za gospodarenje otpadom prijete velike kazne. Centar više nema ni sekunde vremena, stišću ga inspekcije i pod hitno mora naći rješenje, a ako ne bude tako, mogao bi dobiti po džepu, što će u konačnici morati platiti građani. Kazne se kreću između 100 i 300 tisuća kuna, dok bi odgovorna osoba, u ovom slučaju direktor Centra, mogao biti kažnjen i do 50 tisuća kuna.


Ništa od Holcima

Od samog otvaranja Centra nitko ne zna kamo s gorivim otpadom, a stvari su se nanovo zakomplicirale. Iako se očekivalo da će se na natječaj za preuzimanje goriva iz otpada javiti tvrtka Geocycle Hrvatska koja se nalazi unutar LafargeHolcim Grupe koja je planirala SRF odvoziti u austrijsku spalionicu, Holcim, sada već drugi put, nije pokazao interes na natječaju.

- Geocycle Hrvatska nije dostavila ponudu jer rok za preuzimanje i zbrinjavanje unutar 75 kalendarskih dana od dana sklapanja ugovora nije realan. Naime, samo proces dobivanja notifikacije (odobrenja) za izvoz traje najmanje 60, ponekad i duže od 100 dana. Na to smo ukazali ŽCGO-u Kaštijun i zatražili da rok oporabe bude 75 dana od dobivanja notifikacije, što bi značilo oporaba 44 tone dnevno. Budući da to nije bilo prihvaćeno, Geocycle Hrvatska nije predao ponudu, pojašnjava Julija Škoro iz Holcima.

S druge strane, direktor Darko Višnjić kaže da mu je žao što se nisu javili, a rok za izvoz nisu mogli produljiti jer se moraju pod hitno riješiti baliranog SRF-a.

- Očekivao sam da će se javiti i cementara Nexe iz Našice, budući da smo i ranije s njima razgovarali. No, ni oni nisu pokazali interes, a nama prijete kazne koje nisu male. Dosad su u Centru bila dva inspekcijska nadzora i dati su nam rokovi do kada se trebamo riješiti tog gorivog otpada, kaže Višnjić koji je potvrdio da je u četvrtak bilo otvaranje ponuda za preuzimanje goriva iz otpada s Kaštijuna. Dok god ne prođe rok za žalbu od deset dana, Višnjić ne može komentirati pristigle ponude, a očekuje da će se nakon

toga i odabrati preuzimatelj i riješiti dio bala koje su sada već prekrcale Centar.

U ovom natječaju Kaštijun se rješava samo polovice, dakle 3.300 tona baliranog otpada, a njihova je ponuda iznosila 4.026.000 kuna. S obzirom na količine koje godišnje proizvodi postrojenje na Kaštijunu, to će porezne obveznike godišnje koštati više od 40 milijuna kuna plus PDV! Zasad je još nepoznato kada planiraju raspisati novi natječaj za ostatak bala kojih sada ima više od šest tisuća i samo što ne progutaju centar.


Ispucane kvote

Kako doznajemo, na natječaj se javila tvrtka Kemokop d.o.o. sa sjedištem u Dugom Selu. U toj su nam tvrtci potvrdili su da imaju dvije cementare u Bosni i Hercegovini, a u slučaju da dobiju posao, otpad s Kaštijuna spaljivalo bi se u njihovoj cementari pored Tuzle. Izgledno je da bi Kemokop mogao biti odabran, jer je ponudio najprihvatljiviju cijenu - njihova je ponuda iznosila 3,9 milijuna kuna s PDV-om. No, otvara se pitanje potrebnih dozvola i međunarodnih protokola, budući da BiH nije članica Europske unije, što bi cijelu proceduru moglo dodatno zakomplicirati.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

kaštijun otpad centar za zbrinjavanje otpada holcim koromačno