Holcim neće sufinancirati Kaštijun: Cementari besplatno gorivo, Istranima skuplje smeće

Holcim neće sufinancirati Kaštijun: Cementari besplatno gorivo, Istranima skuplje smeće

22.1.2012. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Nedavnim potpisivanjem ugovora za gradnju Županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun, investicije vrijedne 43,8 milijuna eura, postalo je jasno da tvrtka Holcim neće financijski sudjelovati u njegovoj izgradnji iako će upravo njihova cementara u Koromačnu imati koristi od ove investicije.

Naime, međunarodna kompanija Holcim, koja više od dva desetljeća u svojim pećima rabi alternativna goriva iz industrijskog otpada, kao što su stare automobilske gume, otpadna ulja i koštano brašno, namjerava koristiti i tzv. RDF (refuse derived fuel), gorivo koje nastaje iz mehaničko-biološke obrade smeća (MBO tehnologije) planirane na Kaštijunu.

I ne samo da će uštedjeti na nafti jer će dobivati besplatno zamjensko gorivo za proizvodnju cementa, nego će ŽCGO Kaštijun, čiji su osnivač Županija i Grad Pula, plaćati Holcimu naknadu po toni spaljenog produkta otpada, a čak će i prijevoz goriva s Kaštijuna do Koromačna biti na trošak poreznih obveznika.

Iskustva iz Europske unije upravo su suprotna. Uobičajeno je da cementare plaćaju RDF dok transport ovisi o dogovoru, odgovorili su nam iz GAIA-e, svjetske nevladine organizacije koja okuplja 650 udruga a bave se upravo problematikom spalionica.

Županija i Holcim još bez dogovora


I u Istri su prije pet godina planovi bili bitno drukčiji, na tragu onima u EU-u. Svjesni da će gorivo koristiti za svoje potrebe, Holcimova tvrtka-kći Ecorec iz Zagreba bila je spremna sudjelovati u projektu Kaštijun. Namjeravali su na odlagalištu Kaštijun instalirati pilot-postrojenje za izdvajanje gorive frakcije iz komunalnog otpada, koje bi imalo kapacitet do 10.000 tona godišnje ulazne količine otpada.

"To bi se postrojenje, nakon što se izgradi ŽCGO, premjestilo ili nadogradilo u sklopu budućeg MBO postrojenja", piše u pismu namjere koji su s predstavnicima Ecoreca potpisali župan Ivan Jakovčić i gradonačelnik Pule Boris Miletić.

Direktorica tvrtke Kaštijun Vesna Dukić sada pak kaže da za to više nema potrebe jer su sredstva za izgradnju MBO postrojenja osigurana.

Drugim riječima, Holcimova tvrtka-kći Ecorec neće sudjelovati u gradnji Kaštijuna jer će se projekt platiti bespovratnim sredstvima iz EU-a u iznosu od 17 milijuna eura, kao i iz hrvatskog Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sa sedam milijuna.

No, daleko od toga da je Kaštijun poklonjen. U investiciji će sudjelovati i građani Istre. U dvije i pol godine, koliki je predviđeni rok za izgradnju novog Kaštijuna, lokalna zajednica mora dati 19 milijuna eura, za što će biti potrebno podići kredit Europske investicijske banke.

Zajam će se vraćati dijelom iz proračuna Istarske županije, općina i gradova, te iz poslovanja tvrtke Kaštijun, odnosno cijene obrade otpada, a što će građani osjetiti kod plaćanja računa. Koliki će biti ukupni troškovi javnost još ne zna. (Piše Maša JERIN)

holcim kaštijun ekologija gospodarstvo