Holcim i Sindikat bez dogovora o povećanju plaće: pregovore nastavlja HUP

Holcim i Sindikat bez dogovora o povećanju plaće: pregovore nastavlja HUP

17.3.2008. // Radio Labin // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Sindikalni povjerenik Elvis Dobrić iz sindikalne podružnice Holcim poručio je da su svake godine pregovori sve teži, neovisno o ostvarenim rezultatima poslovanja, a posebno od 2004. godine nadalje. Povećanje plaće u 2003. bilo je 8%, u 2004. 7% dok su u 2005. godini plaće povećane za 4%, a dodatak za topli obrok povećan je na 700,00 Kn što je činilo ukupno povećanje od 5,25%. Što se tiče 2006. godine plaće su povećane za 4,3%, a dogovoren je i način isplate naknade za intervencije u 2007. godini. Plaće su u prosjeku povećane za 5% te je isplaćena i jednokratna nagrada u iznosu od 1.000,00 kuna bruto.

 

Jedinstveni stav Sindikalnih predstavnika glasi da je predloženo povećanje plaće neprihvatljivo i uvredljivo za radnike tvrtke koja ostvaruje dobit takvih razmjera. Sindikalnom timu je u interesu da se dogovor o povećanju plaće postigne, međutim ukoliko poslodavac nema namjeru približiti se zahtjevima sindikata, upitno je da li je svrsishodno nastaviti pregovore na način kako su se odvijali do sada. U sindikatu tvrde da nastavak pregovora ovisi isključivo o volji poslodavca.

Pregovori između predstavnika Uprave Holcima te Sindikata Istre i Kvarnera podružnice Holcima Hrvatske započeli su još u prosincu prošle godine no nakon nekoliko krugova razgovora još uvijek nije dogovoren iznos povećanja plaća za radnike na kolektivnom ugovoru. Prosječna isplaćena bruto plaća radnika na kolektivnom ugovoru Holcimu Hrvatska za 2007. godinu iznosi oko 11.300 kuna što je 59.8% više od prosječne bruto plače isplaćene u Republici Hrvatskoj za isto razdoblje.

 

Prema posljednjem prijedlogu Holcim želi održati kupovnu moć radnika te povećati plaće za 4%. Čak i usprkos činjenici što je jedini službeni indikator kojeg poslovodstvo Holcima može koristiti za izradu poslovnih planova stopa inflacije. Iz Uprave Holcima predstavnike Sindikata smatraju partnerima u pregovorima te žele trenutnu situaciju riješiti na optimalan način, stoga su predložili da se pregovori nastave sa posrednikom, točnije Hrvatskom udrugom poslodavaca koja bi predstavljala Upravu Holcima.

Foto: Albert Szabo, predsjednik Uprave Holcima 

Holcim Koromačno uprava HUP sindikati