Holcim i Lafarge dogovorili udruživanje

Holcim i Lafarge dogovorili udruživanje

10.4.2014. // SEEbiz.eu // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Švicarski proizvođač cementa Holcim i njegov francuski konkurent Lafarge objavili su danas da planiraju udružiti poslovanje i stvoriti vodećeg proizvođača cementa u svijetu s kombiniranim prihodima od 32 milijarde eura. Transakcija je najavljena kao "spajanje jednakih" u sklopu kojeg će dioničari Lafargea za svaku svoju dionicu dobiti po jednu dionicu Holcima.

Nova kompanija zvat će se LafargeHolcim i "imat će jedinstvenu poziciju u 90 zemalja, te ravnomjerno balansirati između zemalja u razvoju i zemalja sa snažnim rastom", objavile su kompanije u zajedničkom priopćenju.

Novi gigant zapošljavat će 136.000 radnika u zemljama u kojim posluju, ostvarivat će godišnje prihode od 32 milijarde eura, te temeljnu dobit od 6,5 milijardi eura. Prognoziraju da će im povezivanje donijeti ukupnje godišnje uštede od 1,4 milijarde eura.

Sjedište kompanije bit će u Švicarskoj.

Dvije tvrtke najavile su prodaju dijela imovine kako bi otklonile bojazni vezane za ravnopravno tržišno natjecanje.

"Nova grupa ponudit će veći rast i nizak rizik, stvarajući tako veću vrijednost", kazao je izvršni direktor Lafargea Bruno Lafont, koji će postati predsjednik uprave LafargeHolcima.

Sporazum bi mogao pomoći tvrtkama da se nose s višim cijenama energije i slabijom potražnjom zbog posustalog gospodarskog rasta u mnogim zemljama.

Iako tvrtke imaju poslove u Europi koji se preklapaju, Lafarge je jak u Africi i na Bliskom istoku gdje Holcim gotovo uopće nije prisutan. S druge strane, Holcim je jak u Latinskoj Americi, gdje Lafarge nije prisutan.

Holcim posluje i u Hrvatskoj gdje prema podacima na internetskoj stranici proizvodi oko 750.000 tona cementa, 150.000 prostornih metara betona i oko milijun tona kamenih agregataj i zapošljava oko 330 radnika.

holcim poslovanje tvrtka gospodarstvo reklama koromačno cement