Hoće li Rockwool dobiti uporabnu dozvolu? Ministarstvo rezervirano

Hoće li Rockwool dobiti uporabnu dozvolu? Ministarstvo rezervirano

25.8.2009. // Regional Express // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

„Nije pitanje kada će Rockwool dobiti uporabnu dozvolu, nego hoće li je uopće dobiti", odgovorila je glasnogovornica Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja Kata Gojević.

 Uporabna dozvola je ono o čemu se u posljednje vrijeme šuška kad je riječ o opstanku ili odlasku tvornice Rockwool. Ova dozvola trebala bi biti posljednja odluka, a time i pečat Ministarstva kojemu ekolozi predbacuju za suradnju s krupnim kapitalom i prljavom industrijom.

Tvornica kamene vune Rockwool je smještena u dolini pićanskog luga, okružena s nekoliko zaštićenih prirodnih cjelina Pićna i Gračišća, flišnog područja Gologoričkog Dola, te ostalih lokaliteta, kao i parkom prirode Učka.

Osim toga, prema mišljenju nezavisnog stručnjaka Dr. sc. Stanka Uršića, riječ je o neprikladnoj lokaciji, kao i nedostatnim podacima u samoj studiji tvornice, te kako kažu mještani lažno prikazanim udaljenostima do prvih naseljenih mjesta. O istoj problematici smo pokušali više saznati i od glasnogovornice Rockwoola Anđelke Toto Ormuž koja nam nije željela dati usmeni odgovor, već je tražila da joj pošaljemo pismeni upit, što smo i učinili.

Iz Ministarstva, naglašavaju da prije uporabne dozvole mora ići tehnički pregled, koji još uvijek nije u tijeku. „Ne smijem reći zašto, ali tehnički pregled još uvijek nije u tijeku, a nisam ovlaštena ni reći kada će isti nastupiti", bila je kratka Gojević. (K.H.)

rockwool pićan uporabna dozvola ministarstvo zaštite okoliša stanko uršić anđelka toto ormuž kata gojević