Hobotnica: Glas Istre preuzeo Bažonov hotel Amfora u Rapcu i zadužio ga za 150 milijuna kuna!

Hobotnica: Glas Istre preuzeo Bažonov hotel Amfora u Rapcu  i zadužio ga za 150 milijuna kuna!

25.3.2010. // iPress // Objavljeno u kategoriji Crna kronika

Radnicima Amfora hotela iz Rapca koji je u 80-postotnom vlasništvu Glasa Istre i 20-postotnom vlasništvu Mehanike d.o.o. nije isplaćena plaća za siječanj i veljaču. Desetak radnika koliko je trenutno zaposleno napominje da je njihova budućnost neizvjesna te da im 2. stup mirovinskog nije isplaćen od svibnja prošle godine, dok podatke o uplatama zdravstvenog osiguranja nisu mogli dobiti. Radnici traže da ih se izvijesti o dinamici isplate preostalih plaća te da im se kaže što će biti s njima i hoće li se hotel uopće otvoriti za sezonu.

Nažalost, nitko od odgovornih ne želi stati pred radnike. Oni od vlasnika društva Alberta Faggiana traže odgovor o svom budućem statusu. Iako su nekoliko puta s njim dogovarali sastanak, Faggian za njih jednostavno nema vremena i još uvijek se nije s njima sastao. Članovi Uprave hotela Vaso Berak i Predrag Škuljević to opravdavaju činjenicom da je vlasnik stalno na putu i da nemaju saznanja što će on učiniti s hotelom.

- U hotelu su isključeni voda i telefon, a danas se očekuje isključenje struje. Radnicima su plaće i prije bile neredovite, ali nikada plaća nije kasnila gotovo tri mjeseca. Prije 15-ak dana direktor hotela Vaso Berak rekao je radnicima da ne zna kada će plaće biti isplaćene i koja je budućnost hotela. Berak je rekao da će se hotel prodati ili dati u najam, ali da je moguć i stečaj, kaže Marina Cvitić, voditeljica ureda SIK-a i predsjednica Odbora za turizam SIK-a.

Cvitić napominje da je hotel lani dobro poslovao, ali da se novac uplaćivao na druge tvrtke koje su upravljački povezane te da su radnici znali dobivati plaću od Mehanike, Nita, Parting Istre... Radnike zanima gdje je nestao novac i pitaju se jesu li se s tim novcima kupovala sporna zemljišta i nekretnine što budi sumnju u nezakoniti rad.

- Nije samo Glas Istre opterećen enormnim zaduženjima i nisu samo na štetu Glasa Istre potpisivana zaduženja i jamstva. Iz neslužbenih izvora doznali smo da je i hotel Amfora opterećen s više od 150 milijuna kuna pa sumnjamo da su se i na račun ove tvrtke podizali krediti i potpisivala jamstva. Stoga će SIK zahtijevati od Državnog odvjetništva da se pozabavi i sa slučajem Amfora, kaže Cvitić i dodaje da ako su javna trgovačka društva u vlasništvu Istarske županije financijski pomagala Glasu Istre neka to isto učine za radnike Amfore jer i oni žele raditi i za svoj rad dobiti plaću.

Hotel Amfora je, podsjetimo, bio u vlasništvu pokojnog Đanija Bažona. On je, još 2004. podigao kredit u iznosu od 30 milijuna kuna za što mu je jamstvo, u ime tvrtke, potpisao tadašnji predsjednik uprave Glasa Istre Željko Žmak bez znanja ostalih suvlasnika i članova uprave. Kada je tvrtka Amfora hoteli ''prešla'' u vlasništvo Glasa Istre i Mehanike te dospjela do 150 milijuna kuna duga za sada nema pouzdanih informacija. (GM)

Povezana vijest:

Radnici rabačkog Amfora Hotela: Tražimo dvije neisplaćene plaće i odgovore o statusu

 

hotel amfora amfora radnici plaće kriza glas istre đani bažon malverzacije dug prava radnika