Hitna (politička) pomoć Labinu

Hitna (politička) pomoć Labinu

25.10.2011. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

"Zagreb nam je opalio zdravstveni šamar!", "To je novi dokaz da smo slijepo crijevo Istre!", "Ukinite nam i Dom zdravlja, brže ćemo poumirati!", bile su to samo neke od reakcija političara s Labinštine kada je prije osam mjeseci Ministarstvo zdravstva predložilo ustroj Hitne medicinske pomoći, a Labinu je prijetilo ukidanje sadašnjih pet timova. No, ta je opasnost, kako smo izvijestili, odagnana nakon što je prošlog tjedna Ministarstvo konačno usvojilo mrežu spomenute službe, koja će zaživjeti od 1. studenog.

Pitanje odakle takav zaokret središnje vlasti u korist "slijepog crijeva Istre" otvara, nimalo neočekivano, političku pozadinu priče.

U
primjerenom društvu

Labin se, dakle, na koncu ipak našao u primjerenom društvu istarskih gradova sa statusom "T1" - Rovinja, Poreča, Umaga, Pazina i Buzeta - kojima će država financirati pet terenskih ekipa Hitne pomoći (s liječnikom-specijalistom hitne medicine, medicinskom sestrom/tehničarom i vozačem) te Centar obiteljske medicine (COM). U okviru COM-a liječnici opće medicine obavljat će preglede u ambulantama i kućne posjete.

- Koliko korekcija mreže znači za nas najbolje oslikava primjer da bi, prema prvotnom prijedlogu, na prometnu nesreću u centru Labina bilo nemoguće intervenirati za manje od sat vremena jer bi ekipa morala dolaziti iz Pazina, kaže dr. Helena Vlačić, voditeljica labinskog Doma zdravlja, dočaravajući što je moglo zadesiti grad čijoj Hitnoj pomoć gravitira najmanje 26 tisuća stanovnika, a ljeti još 12 tisuća turista.

Tješile su, doduše, najave gradonačelnika Tulija Demetlike (IDS) da će Labin, unatoč svemu, zadržati jednak broj timova Hitne zahvaljujući sufinanciranju iz zajedničkog fonda Županije i gradova, što je samo trebala amenovati Županijska skupština.

- Zasluge što nam ostaje Hitna idu od Županije, preko Grada Labina i njegova prvog čovjeka Demetlike, do Marina Rocea iz HDZ-a, ističe dr. Vlačić.

Roce asistirao Demetliki?


- To što je ispravljena, neću reći nepravda, nego pogreška, onih koji su iz Zagreba, bez uvida u stanje na terenu, krojili novu shemu Hitne medicinske pomoći, pripišimo zajedničkom trudu prvenstveno Županije i Grada kao institucija, ali i svih političkih opcija koje su prihvatile naše argumente. Možda je ovo primjer kako bi se trebalo raditi, konkretno zanemariti stranačke boje, pogotovo kada su posrijedi za građane ovako važna pitanja, znakovito nam je izjavio Demetlika.

Predsjednik istarskog HDZ-a i županijski skupštinar Roce potvrdio nam je da se kod stranačkih kolega na funkcijama izborio da Ministarstvo zdravstva kroz rebalans sredstava osigura još oko tri milijuna kuna kojima je riješeno pitanje labinske Hitne pomoći, ali i stalnog bolničkog prijema u Umagu. Time je Županija, veli on, potpuno rasterećena i nadstandarde u Hitnoj medicinskoj pomoći zbog turističke sezone više ne mora, kao proteklih godina, sufinancirati sredstvima lokalne uprave.

Roce ističe da je Ministarstvo krojilo mrežu hitne službe na prijedlog županijskih službi, što, po njemu, ukazuje na mogući manevar regionalnih vlasti.

- Mislim, no to ne mogu tvrditi, da je Županija Ministarstvu zapravo predložila mrežu bez Labina ne bi li osigurala bolju poziciju za daljnje pregovore. Izračunala je da će joj s odobrenim državnim sredstvima za nadstadardne u Hitnoj medicinskoj pomoći trebati još 1,5 milijun kuna od lokalne uprave, pa je iz njenog prijedloga izostavljen grad koji ni po kojem kriteriju ne može biti bez te službe. Da je Ministarstvo odlučivalo, vjerojatno bi, ako bi nekome uopće trebalo ukidati Hitnu, bez nje prije ostao Buzet sa sedam tisuća stanovnika ili, ako hoćete, Rovinj koji u krugu od 20 kilometara imao tri punkta te službe, zaključio je Roce. (Igor RADIĆ)

hitna pomoc politika hitna pomoc labin