HDZ-u 59, a SDP-u 56 zastupničkih mandata – Tulio Demetlika i Nansi Tireli zastupnici - Poznata sva imena!

HDZ-u 59, a SDP-u 56 zastupničkih mandata – Tulio Demetlika i Nansi Tireli zastupnici - Poznata sva imena!

9.11.2015. // Radio Labin // Objavljeno u kategoriji Politika

Prema posljednjim neslužbenim rezultatima jučerašnjih parlamentarnih izbora i obrađenih 99,88 posto biračkih mjesta, Domoljubna koalicija na čelu s HDZ-om osvojila je 59 zastupničkih mandata. Koalicija Hrvatska raste na čelu s SDP-om ima 56 mandata, a treća snaga u idućem sazivu Sabora bit će MOST s 19 zastupnika. IDS će u Saboru imati 3 zastupnika. U 8. Izbornoj jedinici SDP-ova koalicija osvojila je sedam mandata, po tri IDS i HDZ-ova Domoljubna koalicija te jedan mandat MOST. Labinština će u idućem sazivu Hrvatskog sabora imati dva zastupnika, Tulia Demetliku s liste IDS-a i Nansi Tireli s koalicijske liste Hrvatska raste. Na jučerašnje parlamentarne izbore izašlo je 2.197.374 birača ili 60,61 posto.

 

Na Labinštini najviše glasova dobila lista IDS-a

Birači na Labinštini najviše su glasova dali koaliciji IDS-PGS-Lista za Rijeku. U Labinu je ova koalicija osvojila 39,91 posto glasova, Hrvatska raste s SDP-om 37,12, dok je treća snaga MOST s 7,15 posto glasova. Za Domoljubnu koaliciju i HDZ glasalo je 5,93 posto birača. Na izbore je izašlo 6.305 birača ili 62,73 posto. I u Općini Kršan IDS je dobio najveći broj glasova, 35,73 posto. Za SDP i listu Hrvatska raste glasalo je 29,70, a za HDZ i Domoljubnu koaliciju 16,28 posto birača. Mostu je u ovoj općini pripalo 5,25 posto glasova. Na birališta je izašlo 2.581 birač ili 61,53 posto. U Općini Pićan glasalo je 857 birača ili 56,53 posto. IDS-u su oni dali 47,90 posto glasova, SDP-u 22,99, a HDZ-u 6,83 posto. Koalicijska lista Bandić Milan 362 – Stranka rada i solidarnosti, nositelja Damira Kajina Istarskih demokrata u ovoj je općini, jedinoj na Labinštini, dobila respektabilnih 6,59 posto glasova. U Općini Raša lista IDS-a dobila je 40,26 posto glasova, SDP-a 32,77, a HDZ-a 7,69 posto glasova. Na izbore je izašlo 1.518 ili 56,39 posto birača. Najveću potporu na Labinštini IDS je dobio u Općini Sveta Nedelja, 49,69 posto. Za listu SDP-a glasalo je 30,80 posto birača, HDZ-a 5,31 i Mosta 4,32 posto birača. Na birališta je izašlo 1.654 birača ili 63,18 posto što je i najveći odaziv na Labinštini.

 

Idemo po svoje, poručio predsjednik IDS-a Boris Miletić

 

Ovo je fantastičan rezultat koji pokazuje prije svega snagu regionalnih opcija, na čelu s IDS-om, Primorsko-goranskim savezom i Listom za Rijeku, izjavio je predsjednik IDS-a Boris Miletić u obraćanju medijima nakon što je Državno izborno povjerenstvo objavilo nepotpune izbore rezultate. Dodao je kako rezultati pokazuju da „imamo najstabilnije biračko tijelo, koje je na ovim izborima jasno i u velikom broju reklo što misli o regionalizmu i našoj političkoj platformi decentralizacije“. Predsjednik IDS-a zahvalio se svim biračima koji su se odazvali na parlamentarne izbore. - Želim se posebice zahvaliti svim biračima koji su i ovoga puta zaokružili regionalnu opciju, listu broj 10 naše koalicije IDS-PGS-RI. Također se želim zahvaliti našim partnerima, našoj prirodnoj koaliciji koja se temelji na regionalizmu i decentralizaciji. Istaknuo je, kao što je u više navrata bilo naglašeno, da je koalicija IDS-PGS-RI spremna podržati lijevo politički centar i dati potporu liberalnoj lijevoj opciji isključivo na temelju programa. Osvrnuo se i na odličan rezultat MOST-a, čiji su čelnici većinom predstavnici lokalne samouprave, gradonačelnici Metkovića i Omiša, te vjeruje da je i njima stalo decentralizirati Hrvatsku. - Svaki općinski načelnik ili gradonačelnik bolje poznaje potrebe svojih građana nego što to može znati neki državni činovnik u nekakvom neboderu u Zagrebu, kazao je predsjednik IDS-a zaključivši da će novi mandatar morati prestati gledati u prošlost, i okrenuti se budućnosti, napretku, gospodarstvu, modernoj i tolerantnoj Hrvatskoj.

 

 

Poznata su sva imena

 

 

 

sabor parlamentarni izbori izbori demetlika nansi tireli tulio demetlika izbori 2015