Grubišić: U debeloj smo recesiji

Grubišić: U debeloj smo recesiji

3.8.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Na četverosatnoj prvoj radnoj sjednici Skupštine Istarske županije večeras je u pazinskom Spomen domu većinom glasova (25 za i osam suzdržanih) usvojen godišnji obračun proračuna za 2008. bez rasprave te onaj o polugodišnjem punjenju proračuna (24 za i deset suzdržanih) pri čemu su vrlo aktivni bili opozicijski vijećnici Ladonje.

Plinija Cuccurina ne bi čudilo da do kraja ove godine bude uprihodovano 15-ak milijuna kuna manje od poreza na dohodak u odnosu na isto lanjsko razdoblje, i to bez daljnjeg pogoršanja gospodarske situacije. Založio se za racionalizaciju u javnom sektoru i predložio niz mjera, pa i da se razgovara o objedinjavanju javne nabave uredskog materijala za Županiju, gradove i općine.

- Županijska uprava mora biti primjer štednje, poručio je Ivo Uccio Miletić iz Ladonje, dok je IDS-ovac Tedi Chiavalon iznova odnos države prema Istarskoj županiji nazvao «više nego maćehinskim», spominjući brojne nule za potpore koje su s državom bile dogovorene, ali u prvih šest mjeseci nije isplaćena ni lipa.

- U debeloj smo recesiji, potvrdio je zamjenik župana Vedran Grubišić navodeći da je u prva tri mjeseca 2009. bez radnog mjesta ostalo 3.200 osoba, dok ih je 1.200 više na Zavodu za zapošljavanje ako se usporedi razdoblje od svibnja lanjske do svibnja ove godine. Izvoz iz Istre manji je za 40 posto, a uvoz za 32 posto, dok je broj turista manji za šest posto u odnosu na prvih šest mjeseci prošle godine, te je broj noćenja smanjen za tri posto. (S. B. )

vedran grubišić istra društvo kriza recesija ekonomska kriza