Gradu Labinu uručena 2. nagrada Indeksa „Gradova za jednakost“

Gradu Labinu uručena 2. nagrada Indeksa „Gradova za jednakost“

23.10.2019. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

U organizaciji Udruge gradova i Hrvatskog pravnog centra danas je u Hrvatskom saboru održana svečanost dodjele priznanja nagrađenim gradovima  u okviru projekta Gradovi za jednakost. Projekt Gradovi za jednakost odnosi se na  identificiranje i promicanje  dobrih praksi gradova na području jednakosti.

Indeks „Gradovi za jednakost“ namijenjen je gradovima koji žele procijeniti svoj napredak u izradi i provedbi javnih politika, programa i aktivnosti usmjerenih ostvarivanju jednakosti među građanima. Indeks mjeri njihovu razinu postignuća s obzirom na glavne funkcije koje gradovi imaju u ovom području: institucije predstavničke demokracije, pružatelja javnih usluga i poslodavca, te im omogućuje da svoje rezultate usporede s onima drugih gradova koji su snaženje jednakosti usvojili kao svoj cilj.

Temeljem rezultata u Indeksu, ovom su prilikom  dodjeljene nagrade u kategorijama velikih i malih gradova, te posebne nagrade za primjere osobito istaknute prakse.

Tako je Grad Labin osvojio drugu nagradu Indeks „Gradova za jednakost“ u kategoriji malih gradova.

Prilikom preuzimanja nagrade, gradonačelnik Glavičić zahvalio se na nagradi i prepoznavanju napora Grada Labina na smanjenju diskriminacije u bilo kom obliku.

„Grad Labin oduvijek je bila lokalna zajednica koja je usmjerena na kvalitetan suživot nevezano od pitanja tko si, odakle si, kojim jezikom govoriš, koje si vjere, kojeg si spola, spolne orijentacije i sl. Takve vrijednosti način su života i nešto što se već generacijama prenosi i razvija. U moru loših primjera kojima svakodnevno šaljemo iz Hrvatske krive poruke ostatku Europe, nadam se da će ovih par svijetlih primjera nagrađenih gradova biti znak da i u Hrvatskoj ima normalnih i zdravih zajednica. Čestitam organizatorima i dajem punu podršku ovakvim i sličnim projektima.“ zaključio je Glavičić

Također među nagrađenim još je jedan istarski grad, Pazin kao dobitnik  treće nagrade u kategoriji velikih gradova u koje spada obzirom da je središte županije, a od ostalih gradova nagrađeni su i Zagreb, Rijeka,  Zabok, Lepoglava i Petrinja.

Domaćin današnje svečanosti podjele nagrada u Hrvatskom saboru bio je predsjednik saborskog Odbora za lokalnu i regionalnu samoupravu Tulio Demetlika.

udruga gradova hrvatski pravni centar jednakost nagrada