Gradu Labinu ponovno petica za transparentnost proračuna

Gradu Labinu ponovno petica za transparentnost proračuna

5.7.2021. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Institut za javne financije predstavio je danas rezultate najnovijeg ciklusa istraživanja transparentnosti proračuna lokalnih jedinica svih hrvatskih lokalnih jedinica.

Za potrebe ovog istraživanja, proračunska transparentnost mjeri se brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na službenim mrežnim stranicama hrvatskih lokalnih jedinica, a to su u ovom ciklusu izvještaj o godišnjem izvršenju proračuna za 2019., izvještaj o polugodišnjem izvršenju proračuna za 2020., prijedlog proračuna za 2021., izglasani proračun za 2021. te proračunski vodič za građane za 2021.

U obzir su uzeti samo dokumenti koji su na mrežnim stranicama regionalnih/lokalnih jedinica bili dostupni u razdoblju XI./2020. – IV./2021. i to na dan pretraživanja, ali ne i naknadno objavljeni dokumenti. Takvim izračunom razina proračunske transparentnosti može iznositi od 0 do 5.

Rezultati analize predstavljeni su u Osvrtu Instituta za javne financije Proračunska transparentnost županija, gradova i općina: studeni 2020. - travanj 2021.

Gradu Labinu, s obzirom na objavljene proračunske dokumente, i ove je godine pripala petica.

Proračunska transparentnost podrazumijeva uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive proračunske informacije pa građani mogu vlastitim angažmanom utjecati na efikasnost prikupljanja javnih sredstava i ponude javnih dobara i usluga, na povećanje odgovornosti regionalnih/lokalnih vlasti i smanjenje mogućnosti za korupciju.

Više informacija OVDJE.

transparentnost proračun grad labin