Gradu Labinu odobreno više od 800.000 kn bespovratnih sredstava u sklopu projekta ATRIUM PLUS

Gradu Labinu odobreno više od 800.000 kn bespovratnih sredstava u sklopu projekta ATRIUM PLUS

18.1.2018. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Gradu Labinu odobreno je 107.838,65 eura bespovratnih sredstava u sklopu projekta ATRIUM PLUS  koji uključuje 5 projektnih partnera i trajat će 18 mjeseci (1. Siječanj 2018. – 30. Lipanj 2019.).


Nositelj projekta je Grad Forli`(IT), dok su ostali partneri Sveučilište u Zadru, Grad Labin, Grad Bari (IT), te Grad Ferrara (IT).


Ukupna vrijednost projekta iznosi 696.770,00 eura. Proračun (budžet) za Grad Labin iznosi 126.869,00 eura (od čega bespovratna sredstva EU iznose 107.838,65 eura). Projekt se financira iz programa prekogranične suradnje Interreg Italija – Hrvatska.


Projekt ATRIUM (Arhitektura totalitarnih režima XX. stoljeća u gospodarenju urbanim razvojem, 2011.-2013., financiranog iz programa South East Europe) proizveo je niz korisnih alata kao što su digitalni katalog, priručnik za pametno upravljanje arhitekturom totalitarnih režima, smjernice za obnovu moderne arhitekture. Projekt je kulminirao uspostavom prve kulturne rute, koju je potvrdilo Vijeće Europe u travnju 2014., posvećenoj disonantnoj i “neugodnoj baštini“.


Kulturna ruta postaje kulturno-turistička atrakcija

ATRIUM PLUS namjerava kapitalizirati postignuća ATRIUM-a te je cilj da Kulturna ruta postane kulturno-turistička atrakcija.

Ovaj će cilj biti proveden kroz nekoliko dobro definiranih aktivnosti poput provedbe zajedničke informacijske strategije i akcijskog plana za posjetitelje koji se sastoje od unificiranih putokaza i informativnih ploča te promotivnih digitalnih i tiskanih materijala (brošure, letci), a koji sadrže korisne informacije o mjestima, zgradama, spomenicima, događajima vezanim za baštinu.


Planira se i provedba prekograničnog tečaja za turističke vodiče namijenjenog stručnim vodičima i građanima koji su voljni surađivati u ostvarivanju ove specifične baštine, zasnivajući na takozvanim "gradskim šetnicama" i iskustvima koja proizlaze iz FARO Konvencije Vijeća Europe. Budući da je ta baština proizašla iz totalitarnih režima, onih  koji su izazvali strašne tragedije stanovništvu tijekom 20. stoljeća, turistički vodiči je moraju prezentirati posjetiteljima (pogotovo najmlađima) na vrlo informirani, etički i kritički način.


Cilj je i pokretanje prekograničnog programa studijskih posjeta koji uključuju škole koje se nalaze u gradovima ili područjima uključenim u projekt ATRIUM PLUS, a sve kako bi se testirao kulturno-turistički potencijal arhitekture i sjećanja povezanih s totalitarnim režimima 20. stoljeća.

eu fondovi atrium plus arhitektura totalitarnih režima atrium