Gradu Labinu dodijeljen certifikat ISO 9001

Gradu Labinu dodijeljen certifikat ISO 9001

7.5.2009. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Grad Labin od danas je jedan od prvih hrvatskih gradova kojemu je dodijeljen Certifikat ISO 9001 za područje lokalne samouprave. Labinskom gradonačelniku Tuliju Demetliki certifikat je uručio Davor Turčić, u ime certifikacijske kuće Bureau Veritas koja je obavila pregled sustava upravljanja kvalitetom  uz nazočnost Žarka Baštovanovića iz tvrtke Consultor d.o.o. iz Rijeke

  Razmišljanje o potrebi za standardizacijom i uvođenjem Sustava upravljanja kvalitetom prema normi ISO 9001 Grad Labin je započeo  početkom 2008. godine da bi sa formalnim dijelom provođenja nabave krenulo nekoliko mjeseci kasnije. Za pomoć kod implementacije angažirana je konzultantska tvrtka Consultor d.o.o. iz Rijeke čiji je fokus djelovanja u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji, a dokazali su se na tržišta sa više od 150 različitih projekata u zadnjih 10 godina.Inače,Istarska županija je prva jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj koja je ostvarila certifikat ISO 9001, a samim time postavila i smjernice ostalim jedinicama lokalne samouprave da krenu u smjeru uvođenja sustava upravljanja kvalitetom. Samim time implementacija sustava upravljanja kvalitetom je izgledala kao prirodan slijed pa je uprava Grada Labina bila odlučna da se postavi kao predvodnik na tom području te da bude među prvim gradovima u Istarskoj županiji, kao i cijeloj Hrvatskoj, koji će biti certificirani prema normi ISO 9001.

Gradska uprava u Gradu Labinu već niz godina aktivno radi na kontinuiranom unapređenju vlastitih usluga te implementaciji projekata i programa kojima je cilj kreirati što više pogodnosti i bolju kvalitetu usluge za stanovnike Labinštine.

Iako smo među prvima koji su to uspjeli ostvariti na što smo svakako ponosni, to nam nije bio primarni cilj već nam je ključna ideja bila i još uvijek je kontinuirano unapređenje usluga, kroz razne projekte i programe kako bi mogli što više ponuditi građanima, ali i ostalim uključenim stranama, dodao je Tulio Demetlika, gradonačelnik Grada Labina. Iako  zadovoljni zbog uspješne certifikacije od strane tako ugledne kuće kao što je Bureau Veritas svjesni smo da je to samo početak na našem putu kontinuiranog poboljšanja pa smo u tom smjeru i definirali niz aktivnosti u narednom periodu kroz koje želimo pružiti veću kvalitetu svojim građanima, dodao je gradonačelnik Demetlika te naglasio da  je to samo početak na putu kontinuiranog poboljšanja učinkovitosti gradske uprave pa su u tom smjeru i definirane  aktivnosti u narednom periodu kroz koje Grad Labin želi pružiti veću kvalitetu usluge svojim građanima.

Primjer toga je projekt e-grad, interaktivni web-portal, koji je usko povezan sa sustavom upravljanja kvalitetom, a po realizaciji kojeg biti će omogućeno bolje i brže informiranje građana i pristup obrascima koji se koriste u radu gradske uprave te  praćenje rješavanja pojedinih predmeta kroz jedinstvena korisnička imena i lozinke koje će građani dobiti.  Kroz portal će biti omogućeno i zaprimanje reklamacija i ostalih upita od strane  građana kako bi na što jednostavniji način dobili povratne informacije o problemima koji muče naše građene tj. o onome što možemo poboljšati i unaprijediti unutar vlastitih redova.

Neke od planiranih aktivnosti već su odrađene, kao što je uređenje info-pulta u prizemlju zgrade Grada Labina gdje će građani već u samom startu moći dobiti kvalitetne informacije te potrebne obrasce ili brošure čime će se štedjeti njihovo vrijeme te omogućiti učinkovitije funkcioniranje gradske uprave.

iso cerifikat certifikat iso 9001 upravljanje kvalitetom demetlika