Gradu Labinu čak 100 tisuća eura za pomoćnike u nastavi!

Gradu Labinu čak 100 tisuća eura za pomoćnike u nastavi!

8.9.2023. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Gradu Labinu jučer je dostavljena odluka Ministarstva znanosti i obrazovanja o sufinanciranju projekta RAST III. Projekt je prijavljen te su sredstva osigurana u okviru instrumenta  „Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama, faza VI“ .

Gradu Labinu kao nositelju projekta odobrena su bespovratna sredstva  iznosu od 100.000,00 eura (753.450,00 kn) odnosno 70,30 % financiranja rada potrebnih pomoćnika u nastavi za školsku godinu 2023./2024. Stopa vlastitog sufinanciranja iznosi 29,70%, odnosno ukupna vrijednost projekta iznosi 142.248,00 eura.

Radi se o projektu kojim se osiguravaju sredstva za pomoćnike u nastavi za koje je Grad Labin već tijekom kolovoza proveo javni natječaj za zapošljavanje pomoćnika bez obzira na očekivano sufinanciranje putem gore spomenutog javnog poziva.

Tako su za ovu godinu zaposleni pomoćnici u nastavi, njih čak devetnaest za dvije labinske osnovne škole te Centar Liče Faraguna, a očekuje se skoro zapošljavanje još jedne osobe. Cilj projekta je pružiti potporu uključivanju učenika s teškoćama u razvoju u osnovnoškolske odgojno-obrazovne ustanove, čiji je osnivač Grad Labin, kako bi se osigurali uvjeti za poboljšanje njihovih obrazovnih postignuća, uspješniju socijalizaciju i emocionalno funkcioniranje. Glavna aktivnost projekta je pružanje potpore obrazovanju učenika s teškoćama u razvoju kroz rad pomoćnika u nastavi

Osnovna je zadaća pomoćnika u nastavi pružati neposrednu potporu učeniku s teškoćama u razvoju tijekom odgojno-obrazovnog procesa u zadacima koji zahtijevaju komunikacijsku, senzornu i motoričku aktivnost učenika, u kretanju, potporu u svakidašnjim nastavnim, izvannastavnim i izvan učioničkim aktivnostima. Poslovi pomoćnika u nastavi su: pomoć u komunikaciji i socijalnoj uključenosti, pomoć u kretanju, pomoć pri uzimanju hrane i pića, pomoć u obavljanju higijenskih potreba, pomoć u obavljanju školskih aktivnosti i zadataka, suradnja s učiteljima/nastavnicima te vršnjacima učenika u razredu te poslovi specifični za funkcioniranje pojedinih učenika ili skupine učenika.

Valja naglasiti kako je zadnjeg tjedna u kolovozu provedena i edukacija za pomoćnike u nastavi od strane Grada Labina i PUO Labin koju su provele Sanja Paić i Gordana Pajca Grbin, magistrice rehabilitacijske edukacije.


Foto: Free SVG

pomoćnici u nastavi financiranje