Gradsko vijeće Labina: Grade li se trafostanica i tvornica bez potrebnih dozvola?

Gradsko vijeće Labina: Grade li se trafostanica i tvornica bez potrebnih dozvola?

5.12.2017. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Politika

Zašto se u labinskoj starogradskoj jezgri izgradila trafostanica bez građevinske dozvole, pitala je na preksinoćnjem zasjedanju Gradskog vijeća Neel Rocco (SDP), te pridodala da li se i nova tvornica Euro New Pack (kartona i kartonske ambalaže op.) u poduzetničkoj zoni u Vinežu gradi također bez dozvole?

- Tvornica niče, a na prošlom je vijeću rečeno kako treba proći dva tjedna od pravomoćnosti dozvole, no ipak se gradi. Da me netko ne bi krivo shvatio, nemam ništa protiv gradnje i napretka, no, zanima me da li se možda državnim i velikim tvrtkama pogoduje, te oni ponekad mogu graditi i bez potrebnih dozvola, samo uz suglasnost Grada, kazala je Rocco.

Glavičić je odgovorio, da se trafostanica izgradila, bez da je bila izdana građevinska dozvola, koja će biti gotova za nekoliko dana, ali iz razloga što se postupak odužio zbog konzervatora, jer se ona gradila u zaštićenoj jezgri.

Tvornica se gradi uz pravovaljanu dozvolu

- Nije se to dozvolilo da bi se ikome pogodovalo, nego za dobrobit stanara i vas (Rocco je stanovnik starog grada op.a), jer jako dobro znate da ste bili zakinuti kvalitetnom opskrbom električne energije, i mnogi od stanara su s pravom na taj nedostatak imali velike pritužbe. Trafostanica je gotova i u funkciji, a i sve dozvole su za koji dan su pravovaljane, odgovorio je gradonačelnik Glavičić. Što se tvornice Euro New Pack gradska pročelnica za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Anamarija Lukšić odgovorila je kako se tvornica počela graditi uz pravovremenu građevinsku dozvolu koja postaje pravomoćna nakon 15 dana.

- Niste stranka u postupku, pa vam ne možemo dati kopije dozvole, ali slobodno dođite u Grad, dati ćemo vam građevinsku dozvolu na uvid. Osim toga rok od dva tjedna nije potreban, ako niti jedna stranka u postupku nema žalbi na izdanu dozvolu, a to se u ovom slučaju dogodilo, te se tvornica gradi uz pravovaljanu građevinsku dozvolu, rekla je Lukšić. Tanju Pejić (grupa birača Silvano Vlačić) zanimalo je kada gradonačelnik planira prezentirati javnosti podatke o studiji odvodnje, na što je Glavičić odgovorio kako ovaj tjedan ima završne razgovore u Zagrebu u vezi studije, nakon čega će podaci biti podastrti javnosti na službenoj web stranici Grada.

Crpka za nautičare u Rapcu ili Plomin Luci

Bilo je pitanja i o privremeno rješenju pretakanja goriva za nautičare u Rapcu, s obzirom da se prije nekoliko godina, tamo zatvorila benzinska crpka. Silvano Vlačić (grupa birača Vlačić) bio je mišljenja kako je to loše rješenje, kao i planovi da se benzinska crpka u studiji o izgradnji lukobrana namjerava graditi u tom mjestu, te predložio da se to učini, po njemu na puno boljoj poziciji, a to je Plominski zaljev.

- Da li je moguće da započnete pregovore s Općinom Kršan, na čijem se području Plominski zaljev nalazi, ili crpka mora biti baš u Rapcu, pitao je Vlačić. Gradonačelnik Glavičić mu je odgovorio da je pretakanje goriva trenutno rješenje, te da benzinska crpka ne mora nužno biti izgrađena baš u Rapcu, te pozdravio prijedlog o lokaciji u Plominskom zaljevu.

Nakon aktualnog sata većinom su glasova izglasane izmjene Prostornog plana uređenja Grada Labina, kao odluka o izradi izmjena prostornog plana uređenja Poslovne zone Vinež. Jednoglasno su prihvaćene točke o izmjena odluke o komunalnim djelatnostima, lokalnim porezima, koji ostaju isti, ali mijenjaju naziv iz naknada, u porez. Prihvaćena je i izglasana, inicijativa vijećnika Danijela Mohorovića (SDP) o pristupanju Grada Labina Europskoj povelji o ravnopravnosti spolova na lokalnoj razini. Zatim su slijedila duga razmatranja i prijedlozi proračuna po stavkama, za 2018. da bi se stiglo i do prvog čitanja prijedloga proračuna, koji bi za iduću godinu iznosio 102,1 milijun kuna. Labinski se proračun planira zajedno s građanima po Mjesnim odborima, a amandmani se mogu se podnijeti do 11. prosinca, nakon čega slijedi drugo čitanje i usvajanje.

Sjednica trajala skoro pet sati

Sjednica vijeća trajala je skoro pet sati, pa se vijećnik Silvano Vlačić zapitao tko to nakon osam sati rada, može koncentrirano pratiti skoro pet sati trajanja vijeća.

- Jako sam razočaran, jer vidim da se od prošlog saziva Vijeća ništa nije promijenilo. Satima slušam promidžbene poruke i lijepe želje, i to me čini žalosnim. No, vidjet ćemo kako će i što biti s amandmanima, rekao je Vlačić. Drugi oporbenjak Danijel Mohorović (SDP) izrekao je pohvalu transparentnoj i detaljnoj prezentaciji i razmatranju po točkama. Predsjednica Gradskog vijeća Eni Modrušan (IDS) je odgovorila da su kod prvog čitanja proračuna točke povezane, a zakon nalaže da se one tako prezentiraju i razmatraju, te stoga sjednice vijeća traju duže od uobičajenog. (A. ŠĆULAC)

 

 

gradsko vijeće sjednica grad labin trafostanica dozvola neel rocco politika