Gradska galerija Labin: Pokazano koliko smo se udaljili od prirode

Gradska galerija Labin: Pokazano koliko smo se udaljili od prirode

4.7.2016. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Kultura

U Gradskoj galeriji otvorena je samostalna izložba autorice Slavice Marin, pod nazivom "Ljepši svijet".

Nakon uvodnih riječi Glorie Sellan koja se obratila u ime galerije Labin, o izloženim djelima Slavice Marin publici je govorio Mladen Lučić, likovni kritičar i viši muzejski savjetnik Muzeja suvremene umjetnosti Istre. Istaknuvši kako je u svojim najnovijim radovima autorica učinila radikalnu inverziju, te je umjesto prirodnih materijala koje je koristila u svojim ranijim radovima počela upotrebljavati potpuno oprečne, ekološki nedopustive, pa čak i opasne materijale da bi upozorila koliko smo se ustvari udaljili od prirode. "Koristeći otpadni industrijski materijal kao osnovni element svog likovnog govora, Slavica ga upotrebljava kao građu kojom se odijeva, kojom artikulira svoj okoliš i od koje čini začudne galerijske ambijente. Međutim, taj materijal nije ružan i odbojan, već su to izgužvane nakupine šarenih i svjetlucavih aluminijskih folija koje su u biti privlačne i podatne, a sveprisutne su u današnjem civilizacijskom okružju. Njihova zavodljivost u sebi ne krije samo ekološku, već i moralnu opasnost koja se manifestira sve jasnije ispoljenom inercijom i apatičnosti ljudskog duha", rekao je Lučić. Potom je Loredana Ružić Modrušan, viša savjetnica za kulturu, informiranje i odnose s javnošću Grada Labina, izložbu proglasila otvorenom.

Slavica Marin u Gradskoj galeriji Labin predstavlja se site specific instalacijom sačinjenom od otpadne industrijske folije, te skulpturama koje su postavljene u prizemlju, na vanjskom prostoru, na prilazu galeriji. Izložba je realizirana uz potporu i suradnju Pučkog otvorenog učilišta Labin, Muzeja suvremene umjetnosti Istre, Grada Labina i Istarske županije, a može se pogledati do 4. kolovoza, svakim danom od 10 do 14 i od 18 do 22 sata.

Slavica Marin rođena je u Banja Luci. Od 1986. živi i radi u Umagu. Diplomirala je povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Ljubljani. Od 1997. vlasnica je i voditeljica galerije Marin u Umagu. Članica je HDLU-a Istre. Kroz svoj je umjetnički rad već niz godina poznata likovnoj publici u Hrvatskoj i u inozemstvu. Realizirala je niz slika, skulptura, objekata, instalacija i performansa koje je predstavila na više samostalnih i skupnih izložbi. Nagrađivana nekoliko puta, sudjelovala je u radu nekoliko likovnih kolonija, festivala i rezidencijalnih programa za umjetnike. (Adriano ŠĆULAC)

 

 

gradska galerija labin izložba performans priroda slavica marin