Gradonačelnik.hr: Samo devet gradova u zemlji uspjelo je dobiti titulu ‘Grada za mlade’ – evo čime su je zaslužili i kakvi su im dalje planovi…

Gradonačelnik.hr: Samo devet gradova u zemlji uspjelo je dobiti titulu ‘Grada za mlade’ – evo čime su je zaslužili i kakvi su im dalje planovi…

20.7.2021. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Da se mladima neće baviti samo na deklarativnoj razini ove je godine pokazalo devet hrvatskih gradova koji su, da bi dobili certifikat „Grad za mlade“ morali proći vrlo ozbiljnu evaluaciju. Naime, na inicijativu Udruge gradova, a u suradnji s parterskim organizacijama pokrenut je proces certificiranja hrvatskih gradova za politike usmjerene mladima. Namjera inicijative i dodjele Certifikata je odati zasluženo priznanje onim gradovima koji ulažu pojačani trud u osiguravanje kvalitetnijih uvjeta za život i razvoj svoje omladine, ali i potaknuti ostale jedinice lokalne samouprave da se u njih ugledaju.

Priču o gradovima dobitnicima i daljnjim planovima gradskih uprava gradova  Karlovca, Koprivnice, Labina, Novske, Opatije, Rijeke, Šibenika, Varaždina i Zaboka donosi portal gradonačelnik.hr

Podsjetimo, certifikat „Grad za mlade“ dodijelilo je Povjerenstvo sastavljeno od devet članova koje čine predstavnici relevantnih organizacija i institucija koje se bave mladima odnosno Središnji državni ured za demografiju i mlade, Agencija za mobilnost i programe EU, Institut za društvena istraživanja u Zagrebu, Mreža mladih Hrvatske, Savez društava Naša djeca i spomenuta Udruga gradova.

Na temelju analize postojećih modela certificiranja u Europi, određeno je osam tematskih područja (participacija, demografski poticaji i mjere, zapošljavanje, mobilnost, zdravlje i sport, rad s mladima i kultura, obrazovanje i informiranje) kao i 71 kriterij koji je bilo potrebno zadovoljiti u odgovarajućoj mjeri, ovisno o veličini grada prema broju stanovnika. Preciznije, grad do deset tisuća stanovnika morao je ispuniti 60 % kriterija, onaj veličine do 35 tisuća 70 %, a grad s više od 35 tisuća stanovnika 80 posto.

Osnovni preduvjeti za dobivanje Certifikata bili su da grad ima osnovan savjet mladih ili drugi institucionalni oblik zastupanja mladih u procesima donošenja odluka, usvajanje Europske povelje o lokalnom radu s mladima u sklopu projekta Europe Goes Local te imenovanog koordinatora prijave za dobivanje Certifikata. Uz to, gradovi su mogli dodati i mjere koje nisu na inicijalnom popisu kriterija kako bi se poticala inovativnost i kreativnost u području politika za mlade.

Od 32 prijavljena grada samo ih je devet bilo uspješno pa su tako certifikat odnosno titulu Grada za mlade u razdoblju od 2021. do 2024. godine ponijeli Karlovac, Koprivnica, Labin, Novska, Opatija, Rijeka, Šibenik, Varaždin i Zabok. Uz samo priznanje, gradovi su dobili i prigodnu zastavu koju mogu izvjesiti pred zgradom gradske uprave, a u svakom od njih izradit će se i mural s lokalnim motivima i elementima Certifikata.

Otvaranje novog poziva planira se ponavljati jednom godišnje, a prvi sljedeći put već u siječnju 2022. godine. Trajanje certifikata je tri godine, a po isteku se gradovi nositelji mogu prijaviti za proces recertificiranja pri čemu je važno da barem zadrže prethodno zadovoljene kriterije. Tijekom selekcijskog postupka utvrđene su dobre prakse prijavljenih gradova, a oni kandidati koji nisu dobili Certifikat dobili su komentare evaluatora odnosno Povjerenstva kako bi mogli nastaviti razvijati postojeće programe i kreirati kvalitetniju lokalnu politiku namijenjenu mladima.

Ovaj projekt prvi je takve vrste u Hrvatskoj, a cilj mu je osvijestiti važnost stvaranja poticajnog okruženja za mlade kao i ulaganja u njih i njihovu budućnost. Specifičnost hrvatskog modela je u tome što od samih gradova zahtijevaju vrlo konkretne mjere kojima će pomoći mladima te se očekuje postojanje centra za mlade kao i lokalnog programa stambenog zbrinjavanja namijenjenog mladima, stipendije za deficitarna zanimanja, financiranja odnosno sufinanciranja različitih obrazovnih programa i sl., a potpisivanjem europske Povelje o lokalnom radu s mladima stvorena je poveznica s projektom Europe goes local zbog čega su se za hrvatski model zainteresirale i zemlje poput Slovenije i Francuske.

Labin: Kreće puna nastava građanskog odgoja, pokreće se i inovativni dualni model stipendiranja učenika i studenata

„Dobivanje certifikata “Grad za mlade”, kao jedini grad u Istri i jedan od tek devet gradova u Hrvatskoj ove godine, samo je potvrda da smo svojim djelovanjem na tom polju krenuli u pravom smjeru. No, smatramo kako nas, kao lokalnu samoupravu, prave i konkretne aktivnosti usmjerene mladima tek očekuju u iduće četiri godine. Grad Labin u narednom je razdoblju stavio značajan fokus na demografske mjere, što svakako izravno uključuje mlade od osnovnoškolske dobi do granice zrelih godina, odnosno vremena kada zasnivaju svoje obitelji, odlučuju o svom stalnom prebivalištu i pokreću profesionalne karijere“ – rekli su nam iz nadležnog odjela Grada Labina.

Saznajemo tako da je gradska uprava od  1. lipnja ove godine udvostručila  naknade za novorođenčad, tako da sada svaka obitelj dobiva 3.000 kn za prvo, 4.000 kn za drugo, 5.000 kn za treće i po 1.000 kn više za svako iduće dijete. Početak iduće godine donosi dodatne beneficije za mlade roditelje pa će obiteljima koji imaju dvoje djece vrtićke dobi vrtić  postati besplatan za drugo dijete. Uz to, Grad osigurava besplatne učeničke marende, obroke u produženom boravku i nabavku školske opreme za svu djecu iz obitelji korisnika socijalnog programa, kao i obitelji slabijeg materijalnog statusa.

Od iduće školske godine, u obje osnovne škole čiji je osnivač Grad Labin, kreće nastava građanskog odgoja i obrazovanja, za 5. i 6. razrede, a u jednoj školi koja je sudjelovala u pilot projektu posljednje dvije godine, otvara se i program za 7. i 8. razrede. Kroz program Karijernog usmjeravanja, posljednje dvije godine prate se učenici završnih razreda osnovnih škola te se testovima interesa i radionicama profesionalnog usmjeravanja pomaže djeci i njihovim roditeljima u odabiru najbolje opcije za srednjoškolsko obrazovanje.

Ove godine Grad Labin, u suradnji s labinskim gospodarstvenicima, Udruženjem obrtnika i javnim ustanovama koje djeluju na lokalnom području, pokreće inovativan dualni model stipendiranja učenika i studenata, s udvostručenim iznosima stipendija i velikim naglaskom na lokalno deficitarna zanimanja, kako u realnom tako i u javnom sektoru. Cilj je pratiti stipendiste kroz svo vrijeme njihovog obrazovanja te, ističu, baš svakome ponuditi mogućnost zapošljavanja u svojoj struci na lokalnom području.

Nadalje, do kraja godine planiraju pokrenuti  izradu novog petogodišnjeg Lokalnog programa za mlade, u suradnji sa Savjetom mladih Grada Labina, učeničkim vijećima i organizacijama civilnog društva. Pritom će, kažu, naglasak staviti na kvalitetnije i prilagođeno informiranje mladih te veće sudjelovanje u odlučivanju o temama i mjerama koje se tiču njih samih.

Cijeli tekst i planove ostalih gradova dobitnika ovog vrijednog certifikata pogledajte OVDJE.


grda labin grad za mlade građanski odgoj