Gradonačelnik Tulio Demetlika sudjelovao u radu 100. plenarne sjednice Odbora regija Europske unije

Gradonačelnik Tulio Demetlika sudjelovao u radu 100. plenarne sjednice Odbora regija Europske unije

16.4.2013. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Gradonačelnik Grada Labina Tulio Demetlika, kao zamjenik člana izaslanstva promatrača, sudjelovao je u radu 100-te plenarne sjednice Odbora regija Europske unije u Bruxellesu 11. i 12. travnja 2013. godine.
 
Prvog dana plenarne sjednice članovima Odbora regija obratio se član Narodne skupštine Walesa Rhodri Glyn Thomas, koji se osvrnuo na sinergiju privatnih ulaganja i javnog financiranja na lokalnoj i regionalnoj razini. Stimuliranje gospodarske obnove bila je jedna od prioritetnih tema, posebno kada je riječ o javnim i privatnim financijama za podršku ključnim ulaganjima. Europska unija ima dužnost utvrđivanja okvira koji bi omogućio mobilizaciju ograničenih javnih i privatnih sredstava za investicije na lokalnoj i regionalnoj razini, a gdje važnu ulogu ima Europska investicijska banka (EIB). Također, za trajanja 100. plenarne sjednice raspravljalo se i o mjerama za jačanje europske industrije. Industrijska politika treba biti jedan od stupova na kojima počiva gospodarstvo Europske unije s jednakim političkim prioritetom poput poljoprivrede, infrastrukture i kohezije. Identificirano je šest prioritetnih linija s namjerom jačanja industrije kako bi ona činila do 20% BDP-a Europske unije: napredne proizvodne tehnologije, ključne tehnologije (nanotehnologija, mikro i nanoelektronika, napredni materijali, biotehnologija), bio-proizvodi, održiva industrijska i građevinska politika, sirovine, čista vozila i pametne mreže. Zbog toga se traži stavljanje industrijskog financiranja u središte financijskih i monetarnih politika i pravila Europske unije. Predsjednik Općinskog vijeća Lapinlahtija, Ossi Martikainen govorio je o Fondu za europsku pomoć za najugroženije. Zbog potrebe dostizanja ciljeva određenih u strategiji Europa 2020, a koji govore o smanjivanju broja ljudi koji su u opasnosti od siromaštva i socijalnog isključenja, neophodno je pokretanje europske inicijative za najugroženije.
 
Drugog dana održavanja sjednice prisutnima se obratio zastupnik salsburške regije u Odboru regija Franz Schausberger na temu „Devolucija u Europskoj uniji i položaj lokalne i regionalne samouprave u planiranju i provedbu EU politika“. Također, za trajanja 100. plenarne sjednice raspravljalo se i o smjernicama Europske unije i moderniziranju EU politike o državnoj pomoći za spašavanje i restrukturiranje tvrtki u poteškoćama, podršci EU za održive promjene u tranzicijskim društvima, kao i jačanju i fokusiranju EU na međunarodnu suradnju u istraživanju i inovacijama.
 
 Odbor regija pozdravlja nadolazeće priključenje Hrvatske Europskoj uniji 1. srpnja ove godine te podsjeća da su potrebni dodatni napori za jačanje kapaciteta za implementiranje i nadzor reforme javne administracije, posebice na lokalnoj razini te njihovoj uključenosti u upravljanje strukturnim fondovima. Izraženo je zadovoljstvo s napretkom koji je postignut procesom decentralizacija iako je sam postupak previše kontroliran od strane centralne vlasti. Dodatni izazovi tiču se smanjivanja zdravstvenih i regionalnih razlika u kontekstu inkluzivnog ruralnog razvoja. Na plenarnoj sjednici pozvane su sve države članice na provođenje teritorijalnih reformi na pažljiv, uračunljiv i planiran način, sukladan Europskoj povelji o lokalnoj samoupravi i Europskom referentnom okviru za regionalnu demokraciju. Ujedno se poziva Europska komisija da u izvještajima o napretku članica kandidata uvede posebno poglavlje o stanju regionalne i lokalne samouprave u tim državama.
 
U šesteročlanom hrvatskom promatračkom izaslanstvu, uz gradonačelnika Labina Tulia Demetliku, plenarnoj sjednici prisustvovali su i župan Varaždinske županije Predrag Štromar, gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel, gradonačelnik Grada Kutine Davor Žmegač, načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić i načelnica Općine Jakovlje Snježana Bužinec. Članovi i zamjenici članova izaslanstva promatrača Republike Hrvatske u Odboru regija, za vrijeme svog boravka u Bruxellesu, prisustvovali su i sastanku sa veleposlanikom, šefom misije RH u Bruxellesu Vladimirom Drobnjakom na kojem su detaljnije upoznati s aktivnostima i postupcima ratifikacije koji prethode ulasku Hrvatske u Europsku uniju.
 
Inače, Odbor regija Europske unije osnovan je Ugovorom iz Maastrichta 1992. kao tijelo koje na europskoj razini zastupa interese lokalnih i regionalnih vlasti. Obzirom da Republika Hrvatska uskoro postaje članicom Europske unije, uskoro će imati svoje zastupnike u Odboru regija. Do tada ima pravo na promatrače u deveteročlanom izaslanstvu, koje čine župani, gradonačelnici i načelnici općina.

tulio demetlika.gradonačelnik labin odbor regija europske unije bruxelles