Gradonačelnik Tulio Demetlika prekršajno i kazneno prijavljen zbog rasne diskriminacije

Gradonačelnik Tulio Demetlika prekršajno i kazneno prijavljen zbog rasne diskriminacije

4.5.2012. // Radio Labin // Objavljeno u kategoriji Politika

Protiv labinskog gradonačelnika Tulia Demetlike, potvrdio nam je glasnogovornik Policijske uprave Istarske Valter Opašić, podnijeta je anonimna prekršajna prijava zbog izjave „da hrvatskim rukometom vlada mafija hercegovačka“. Prekršajna prijava podnijeta je zbog prekršaja Zakona o prekršajima javnog reda i mira i zbog prekršaja iz Zakona o suzbijanju diskriminacije. Protiv Demetlike je podnijeta i kaznena prijava zbog krivičnog djela iz Kaznenog zakona koji govori o rasnoj i drugoj diskriminaciji.

Riječ je naime o gradonačelnikovim izjavama izrečenim na konferenciji za novinare Rukometne udruge Mladi rudar. U anonimnoj prekršajnoj prijavi se navodi i kako je labinski gradonačelnik izjavom „mi nemamo balkanski mentalitet i hercegovačku krv, kao što imaju neki iz vodstva Hrvatskog rukometnog saveza“ na javnom mjestu uvrijedio i omalovažio moralne osjećaje građana. U anonimnoj kaznenoj prijavi podnijetoj Općinskom državnom odvjetništvu u Puli pak stoji i kako je Demetlika govorio govorom mržnje i zabranjene diskriminacije, po kojem je i državni odvjetnik o ovom događaju dužan obavijestiti pučkog pravobranitelja, a kaže se i da je diskriminacijom povrijedio i Ustav Republike Hrvatske. Tko stoji iza dviju anonimnih prijava nije poznato. Činjenica jeste da je vijećnica SDP-a Jasmina Gruičić na posljednjoj sjednici labinskog Gradskog vijeća u ime SDP-a osudila gradonačelnikove izjave i sama ustvrdila da je povrijedio Ustav, i govorio govorom mržnje i diskriminacije, te zatražila od Vijeća da se njegov istup osudi. To na Vijeću međutim nitko nije učinio, niti se o tome prijedlogu SDP-a povela rasprava. Stoga se u nekim medijima pojavila i informacija da je prekršajnu i kaznenu prijavu protiv gradonačelnika Tulia Demetlike podnio upravo labinski SDP.

U telefonskom razgovoru njihov predsjednik Valdi Gobo takvu je mogućnost otklonio, kazavši kako on o tome ništa ne zna. Inače kako nas je izvijestio glasnogovornik Policijske uprave Istarske Valter Opašić policija će po prijavi  sukladno zakonu poduzeti  mjere i radnje iz svoje nadležnosti radi utvrđivanja elemenata prekršaja. Ukoliko se utvrde elementi prekršaja nadležnom Prekršajnom sudu bit će podnesen optužni prijedlog.

 

demetlika tulio demetlika politika politikanstvo diskriminacija prekršajna prijava optužni prijedlog prekršaj kazneno djelo ru mladi rudar