Gradonačelnik održao prijem za autora i pisca Diega Zandela

Gradonačelnik održao prijem za autora i pisca Diega Zandela

27.10.2023. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Kultura

Gradonačelnik Grada Labina Valter Glavičić danas je održao prijem za Diega Zandela, pisca i autora koji je ove godine nagrađen na svečanoj sjednici povodom Dana Grada Labina te mu je dodijeljena Zahvala Grada za 2023. godinu.

Današnji prijem upriličen je zbog nemogućnosti dolaska gospodina Zandela na svečanu sjednicu u kolovozu te mu je iz ruku gradonačelnika Glavičića danas uručena zaslužena nagrada. U pratnji Diega Zandela bila je i Alessandra Baldassari.

Podsjetimo, nagrada je uručena za književno stvaralaštvo, u kojemu se za naš kraj posebno ističe roman "Una storia Istriana", čija se radnja odvija na području Labinštine, rodnom kraju njegova oca i podneblju iz kojega vuče svoje korjene.


Evo što o Diegu Zandelu piše talijanska Wikipedia

Rođen je u bolnici u Fermu 1948., u regiji Marche, budući da je njegova obitelj bila smještena u obližnjem izbjegličkom kampu Servigliano, koji tada okuplja talijanske prognanike iz Istre, Rijeke i Dalmacije koji bježe iz Jugoslavije. Ovo podrijetlo kasnije će imati veliku važnost u njegovim knjigama, uključujući i one žanra trilera. Ali i Grčka, posebice otok Kos, s kojega potječe obitelj njegove supruge Anne, koja je preminula 2012., ući će u njegovu pripovijest zbog svoje povijesne i geopolitičke važnosti, koja je također granična, jer je pripadao tijekom stoljeća, kao i svi otoci Dodekaneza, različitim državama.

Sva se Zandelova pripovjedna produkcija pojavljuje, međutim, često povezana s autobiografskim iskustvima, ili s odjecima i implikacijama takvih iskustava, u izravnom obliku (kao u "Istarskoj priči", koja se smatra njegovim remek-djelom, gdje pripovijeda o tragičnoj obiteljskoj aferi koja se dogodila u Istri početkom 1940-ih) ili dalje, s poveznicama i na pojedine povijesne trenutke, poput Olovnih godina (roman "Masakr za predsjednika"), rata u bivšoj Jugoslaviji ("Granice mržnje" ), rat u Egeju ("Grčki brat") ili fojbe i istroljudski egzodus ("Nijemi svjedoci").

Općenitije, ono što je napisao Elvio Guagnini, profesor emeritus književnosti na Sveučilištu u Trstu, u vezi s romanom L'uomo di Kos, odnosi se na Zandela: "Zandel zna kako kombinirati "početke" opisa i analize s ritam uvijek potkrijepljen pričom punom trenutaka suspenzije i obrata.Inteligentno se služi trikovima žanra (žanrova) na koje referira.Također jednako inteligentno koristi zavodljivost krajolika i okoline, kako bi zadržala čitatelja. I, uz inteligentno korištene "potrošačke" osobine (ali znamo da nije sva takozvana potrošačka književnost nužno "konzumerska"), on zna kako akcijsku priču utkati u analitički roman. To nije mala stvar." Analiza koja vrijedi za sve njegove romane, u kojima se ukus za tajanstvenost, sjećanje i pustolovinu pronicljivo isprepliću s događajima malih i velikih priča.

Godine 2023. dobio je nagradu Tomizza kao "osoba koja se tijekom vremena istaknula u konkretnoj afirmaciji ideala međusobnog razumijevanja i mirnog suživota među ljudima naših krajeva".

diego zandel prijem pisac