Gradonačelnik i gradski vijećnici posadili pet stabala

Gradonačelnik i gradski vijećnici posadili pet stabala

29.11.2021. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Ostalo

Udruga za zaštitu prirode i okoliša „Zasadi stablo, ne budi panj“ organizirala je treću nacionalnu kampanju sadnje stabala u Hrvatskoj koja je započela 1. studenog ove godine i traje do kraja mjeseca.

Ovoj hvalevrijednoj inicijativi i ove godine pridružio se i Grad Labin. Tako je danas na dvije lokacije izvršena sadnja stabala. Kraj jaslica gradonačelnik Grada Labina Valter Glavičić i pročelnik upravnog odjela za društvene djelatnosti Borjan Batagelj posadili su stablo murve.

Na drugoj lokaciji, onoj nedugo vježbališta na otvorenom u naselju Kature dodatna četiri stabla zajednički su posadili vijećnici Gradskog vijeća Grada Labina na čelu s predsjednicom Eni Modrušan.

Predsjednica vijeća i članovi Gradskog vijeća ovom su prilikom pohvalili akciju i naglasili kako su jednoglasnom odlukom podržali realizaciju ovog projekta kako bi bili primjer. Bila je ovo prilika da pozovu i sve one koji mogu da se zajednički pridruže sličnim akcijama koje su od velike važnosti.

„Grad Labin i ove je godine uključen u ovu vrijednu akciju. Započeli smo  sadnjom tradicionalne istarske murve kraj jaslica kako bi se i naši najmlađi kroz konkretan primjer iz prakse upoznali s ovim projektom i njegovom vrijednošću. Drago mi je da su i gradski vijećnici uključeni u ovu akciju te da kao što smo na lokaciji gdje su danas posađena stabla zajedničkom sinergijom svih Labinjana osvojili i postavili vježbalište na otvorenom, na isti način krenuli s oplemenjivanjem prostora zelenilom. I na ovom smo projektu prikazali kako kad su prave stvari u pitanju, Labinjani se ne dijele već čine prave stvari.“ – izjavio je gradonačelnik Valter Glavičić

Stabla u parku  posađena su sukladno postojećem projektu uređenja parka Kature, a zanimljivo je kako su sama danas posađena stabla mnogo više od običnih sadnica. Radi se o već razvijenim stablima murve, hrasta, lipe i čempresa koji će svojim krošnjama znatno doprinijeti stvaranju hladovine na ovim mjestima.

Jedan je ovo još u nizu projekata Grada Labina kojim se promiče održivi način življenja i zelenih politika. Valja spomenuti kako je u akciji koju već treću godinu organizira  Udruga za zaštitu prirode i okoliša „Zasadi stablo, ne budi panj“ u sklopu nacionalne kampanje diljem Republike Hrvatske zasađeno više od 150 000 sadnica različitog drveća.

Ova je akcija u Labinu pokrenuta na inicijativu predsjednice Gradskog vijeća i gradske uprave koja je jednoglasno prihvaćena od strane vijećnika koji su odlučili kako ove godine neće višak sredstava utrošiti na godišnji božićni domjenak, već će ukupan iznos preusmjeriti u nabavku i sadnju stabala.

Također, dio sredstava rezerviranih za rad svog ureda, gradonačelnik Glavičić odlučio je utrošiti za istu namjenu – nabavku i sadnju stabla u dvorištu labinskih jaslica.

Akciji se pridružilo i trgovačko društvo 1. MAJ d.o.o. Labin, čiji su vrijedni djelatnici izvršili sve pripremne radnje za kvalitetnu i stručnu sadnju drveća.

zasadi stablo ne budi panj sadnja stablo