Gradonačelnik Demetlika o plinofikaciji Labina: Eto plina prije kraja desetljeća

Gradonačelnik Demetlika o plinofikaciji Labina: Eto plina prije kraja desetljeća

27.1.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Politika

LABIN - Iako je labinski gradonačelnik Tulio Demetlika prije godinu dana izglednim držao dovođenje prirodnog plina u poduzetničku zonu Vinež, tek je na prošlomjesečnoj sjednici vijeća prezentirana studija o plinofikaciji.

 

Prvotna je namjera bila, pojasnit će gradonačelnik kašnjenje, ući u koncesijski ugovor koji obuhvaća Kršan i Pićan, čija se industrijska zona, poznata po tvornici kamene vune Rockwool, pogoni na ovaj energent, no tada nije bila riješena projektna dokumentacija.

- Vjerujem da će Labinom poteći plin kroz godinu i pol, kad se završe pametne zgrade sa 60 stanova na Katurama, čija gradnja počinje na ljeto. Od te ćemo stambene zone krenuti prema centru grada, a prioritet nam je, ipak, plinoficirati poduzetnička zonu Vinež, budući da bi tamošnjim poduzetnicima u nastavku i sufinancirali mrežu. Najvažnije je da smo osigurali mjernu stanicu u Snašićima, koja je mjesto priključka za Labin, Svetu Nedelju i Rašu, kaže Demetlika.


Očekuje da će Županijska skupština na predstojećoj sjednici raspisati natječaj za koncesionara koji će izgraditi mrežu i osigurati priključke za cijelu Istru, njen južni i sjeverni sektor. Na koncu će sve, razmišlja Demtlika, ipak ovisiti o interesu građana, odnosno o cijeni priključka i uvjetima plaćanja koje ponudi koncesionar. Valja, veli, napomenuti da su na razini Županije inzistirali na jednakoj cijeni u svim dijelovima Istre.
Prema studiji plinofikacije grada, koju je izradio zagrebački Inženjering Ina-Naftaplin, podsjetimo, za industrijske objekte i domaćinstva bit će osigurano 173 kilometra srednjotlačne te tri kilometra niskotlačne plinske mreže.

I. RADIĆ

 

Foto: Mjerna stanica u Snašićima bitna za plinofikaciju Labinšćine

mjerna stanica demetlika politika pinofikacija plin gospodarstvo ina naftaplin snašići rockwool labinština energent