Građanska inicijativa Volim Prtlog održala je akciju potpore prosvjedu Obala i more, 100 % slobodno, 100 % naše

Građanska inicijativa Volim Prtlog održala je akciju potpore prosvjedu Obala i more, 100 % slobodno, 100 % naše

28.1.2023. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Ekologija

Građanska inicijativa Volim Prtlog održala je danas (28.1.2023.) akciju potpore prosvjedu Obala i more, 100 % slobodno, 100 % naše. Akcije su se održale u Maslinici, na Girandelli i u kampu u Marini.


Inicijativa Javno je dobro, udruge okupljene u Zeleni Forum, i mnogi drugi upozoravaju da prijedlog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama (ZPDML) uvodi privatizaciju javnog pomorskog dobra i zato zahtijevamo hitno povlačenje prijedloga Zakona iz saborske procedure.

Tim povodom u subotu 28.1. održana su mirna okupljanja i akcije diljem naše obale.  U Puli, Splitu, Makarskoj, Opatiji, Labinu, Braču, Šolti, Visu kako bi građani  prenijeli  poruku - More, plaže i obale su 100% naše!

Tražimo izradu novog Prijedloga ZPDLM koji će čuvati more i obalu, kojim će se osigurati 100% slobodan pristup svim plažama te kojim će se osigurati mehanizmi zaštite okoliša i garancija očuvanja pomorskog dobra kao općeg dobra! Kako ovim Zakonom pomorsko dobro postaje privatni resurs?

Prijedlog Zakona o pomorskom dobru sadrži niz manjkavosti koje mogu dovesti do uništenja koncepta pomorskog dobra kao dobra opće uporabe koje mora biti na korist i odgovornost svih građana RH.

1. Ignoriraju se obveze poštivanja principa zaštite okoliša

2. Građani bi mogli biti isključeni sa 70% uređenih plaža

3. Nasipavanje i dohrana se nedovoljno zakonski reguliraju

4. Vlada Republike Hrvatske u svakom trenutku može dati ili preuzeti koncesiju neovisno o nadležnostima

5. Ne regulira se jasan način zaštitnih mehanizama u provedbi Zakona

6. Založnim pravom pogoduje se bankama, moćnim a ugrožavaju privatni iznajmljivači-

Treba nam novi Zakon o pomorskom dobru koji čuva, a ne rasprodaje našu obalu i more!

Smatramo da je ovaj prijedlog Zakona o pomorskom dobru koji je, nažalost i unatoč mnogobrojnim primjedbama (njih 914) u e-savjetovanju, prošao Vladu i poslan u Sabor, neustavan i neusklađen s europskim uredbama. Pomorsko dobro sad ima status općeg dobra, što znači da svima služi podjednako, ovim Zakonom gospodarski subjekti dobivaju mogućnost korištenja plaže i isključenja javnosti, tako da možemo ostati bez najvrjednijeg prostora kojeg imamo - naše obale!

Također, u Zagrebu 2. veljače u 12 sati na Markovu trgu organiziramo prosvjed u suradnji s inicijativama i udrugama iz cijele Hrvatske, ponajviše iz obalnih i otočnih zajednica duž Jadrana, a sve one koji žele s nama do Zagreba, pozivamo da nam se jave preko društvenih mreža.


U ime inicijative Javno je dobro

Zelena Istra

Inicijativa građana Za Lungomare

Građanska inicijativa Volim Prtlog


javno je dobro inicijativa volim prtlog prosvjed potpore obala i more 100% slobodno 100% naše zakon o pomorskom dobru
Galerija fotografija (13)