Građanska inicijativa Labinštine: MZOE ne smije izdati Rješenje o okolišnoj dozvoli za TE Plomin 1. DOSTA JE!

Građanska inicijativa Labinštine: MZOE ne smije izdati Rješenje o okolišnoj dozvoli za TE Plomin 1. DOSTA JE!

14.2.2019. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

"Očekivano, ni u ovoj javnoj raspravi nismo dobili od vas neke pametne, suvisle i argumentima potkrijepljene odgovore na sva naša pitanja. Pitanja koji mi građani Labinštine postavljamo tiču se našeg zdravlja, zdravog življenja i kvalitete života. Zato vaš birokratski suhoparan hladan tekst i dokument, vaš rutinski posao nije za nas opcija jer ignorirate i stavljate u opasnot stanovništvo Labinštine.

„NE POSTOJI u industriji većeg zla, ne postoji većeg zagađenja i ne postoji veće štetočine nego što je termoelektrana na ugljen. Termoelektrane na ugljen se mogu definirati samo kroz tri slova – ZLO. Potpuno, smrdljivo i radioaktivno zlo.

Pepeo koji dolazi iz takve elektrane – ako ode u zrak (a često barem nešto ode, jer je jako sitan) – imamo radioaktivnu prašinu oko elektrane i to u dozama značajno većim nego što zrače nuklearke. Ugljen sam ima malo radioaktivnih elemenata, no ako se izgori onda je preostali dio teških radioaktivnih elemenata „kompresiran“ u pepelu –kojega negdje treba skladištiti i to mjesto zaboraviti na puno desetaka godina. A ako pepeo ode u zrak – onda kilometrima okolo imamo povećanu radijaciju, povećan broj tumora, štoviše i takve oblike tumora na kojima će neki liječnici na nekim nesretnicima pisati zdravstvene radove.

Spaljeni ugljen u ogromnim količinama je zlo, doslovno radioaktivno zlo s kojim nemate pojma što ćete, osim zakopati i čekati par stotina godina da radioaktivnost padne. I nadati se da to neće doći u neki doticaj s izvorima pitke vode. Ili da biljke koje jedemo neće tu pustiti korijen.“

TE Plomin 1 izgrađena je prije 50 godina (!), a prije dvije godine je zatvorena nakon velikog požara. Trebala je raditi do 2015. godine da bi MZOE ispod radara produžio okolišnu dozvolu do 31.12. 2017.g.  Trenutno TE Plomin 1 nema okolišnu dozvolu. Sada opet želite mimo zakona opskrbiti TE Plomin 1 sa okolišnom dozvolom bez provedenog postupka procjene utjecaja na okoliš. Dosta nam je ugljena, termoelektrane i zagađenja. Najviše nas bole izgubljeni životi i izgubljeno zdravlje naših najbližih na ovom području zbog rada termoelektrana. DOSTA JE!

Uz sve to još, uzima nam se najkvalitetnija voda za potrebe termoelektrana tako da je Vodovod Labin ove godine čak 4 dana kupovao vodu od Rakoneka. Sramotno!

Uz TE Plomin 2, Rockwoola, cementare Holcima, brojni kamenoloma, Kaštijuna, RDF-a iz Kaštijuna …Vi Ministarstvo „zaštite“ okoliša i energetike načelu sa ministrom Ćorićom želite nam uvaliti još 15- 20 godina zagađenja, bolesti i smrti  iz TE Plomin 1. DOSTA JE!

Jednostavno, termoelektrane na ugljen, tu staru, prljavu, za planet i za ljude opasnu tehnologiju – treba izbrisati iz bilo kakvih razvojnih planova u Republici Hrvatskoj. Kao što su uostalom to već napravili pametniji od nas. Takve elektrane emisijom stakleničkih plinova uništavaju planet, a emisijom radijacije uništavaju vašu DNK – dakle budućnost vas samih i vaše djece.

Okrenimo se budućnosti koja ne uključuje ugljen, bolesti, smrt i zagađenja. MZOE ne smije izdati Rješenje o okolišnoj dozvoli za TE Plomin 1. DOSTA JE!

Za kraj, Uvid u Nacrt dozvole na internetskim stranicama Općine Kršan i Istarskoj županiji nije trajao 15 dana, nego tek od 29.1.2019. do 6.2. 2019."

 

Mladen Bastijanić, Građanska inicijativa Labinštine, bastijanicmladen@gmail.com

Mladenka Vidas, Građanska inicijativa Labinštine, mladenkavidas@gmail.com




Uvid u Nacrt okolišne dozvole za ishođenje rješenja o okolišnoj dozvoli za postojeće postrojenje TE PLOMIN 1, operatera HEP Proizvodnja d.o.o.


(Istarska županija)


Foto: LC Labin.com






građanska inicijativa mladenka vidas te plomin te plomin 1 okolišna dozvola mzoe ministarrstvo okoliša i energetike mladen bastijanić