Građani se pobunili protiv projekta Prtlog 2 - Otvoreno pismo gradskim vijećnicima koji su glasali `za` ili bili suzdržani

Građani se pobunili protiv projekta Prtlog 2 - Otvoreno pismo gradskim vijećnicima koji su glasali `za` ili bili suzdržani

28.11.2016. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Društvo

Daje se na znanje i na službene e-mail adrese koje su objavljene na internetskim stranicama Grada Labina, vijećnicima koji su glasovali za ili bili suzdržani:

Valter Glavičić, Valdi Gobo, Rasim Halilović, Klaudio Korva , Alda Miletić, Đanluka Miletić, Giuliano Milevoj, Federika Mohorović, Josip Mohorović, Valter Poropat, Nansi Tireli, Silvano Vlačić, Marin Zagrić

 

Labin, studeni 2016.

 

Poštovani,

 

dopustite da vam se obratimo i iskažemo svoje nezadovoljstvo vezano za donošenje Odluke o izradi Urbanističkog plana uređenja Turističko razvojnog područja Prtlog 2 koja je donesena na sjednici labinskog Gradskog vijeća  4. studenog 2016.

 

Da, priznajemo, mi smo spavali i zbog toga osjećamo grižnju savjesti, ali vjerovali smo da će naši vijećnici ipak odlučiti drugačije, stoga vama, vijećnicima koji ste glasovali za ili bili suzdržani pri donošenju Odluke, nažalost, moramo iskazati svoje nepovjerenje, a sebi priznati naivnost i spavanje.

 

Mi razumijemo vašu poziciju i znamo da ponekad donošenje gradskih odluka nije lako, ali znajte da mi građani Labina u brzini i vrtlozima svojih života ipak pratimo vaš rad. Kako znamo da čovjek ipak ponekad brzopleto može donijeti neke odluke, dopustite da vam mi, građani grada Labina razočarani ovom vašom Odlukom, pomognemo u rasvjetljavanju onoga što ste odlučili, posebice u slučaju Prtlog 2 jer smatramo da nam je Urbanistički plan Lovranci već odavno promakao i neka nam bude na savjesti.

 

Pri izradi Urbanističkog plana često se navodi i načelo općeg dobra, a vjerujemo da ste svoju odluku opravdali investicijom koja će pridonijeti boljitku građana.

 

Smatramo da:

-         se Urbanistički plan Prtlog 2 protivi našem općem dobru jer jedna je od naših želja očuvanje naše obale i priobalja. Prtlog je jedina preostala labinska destinacija kojoj možemo slobodno pristupiti i uživati u donekle netaknutoj prirodi. Prtlog je mjesto obiteljskih trenutaka, prijateljstava i ljubavi, mjesto koje nam omogućava opuštanje od stresnog života i uživanje u pririodi. Oprostite na ovakvom hedonističkom stavu.

 

-         Neće pridonijeti turističkoj ponudi jer će spriječiti njezinu raznolikost, pored već postojećih turističkih naselja, treba nam i priroda. O potrebi raznolikosti svjedoče i  turisti koji se kupaju u Prtlogu, a ne borave u apartmanima Prtloga, kao i oni turisti koji na labinsko područje dolaze da bi uživali u ljepoti naše prirode.

 

-         Neće pridonijeti našem ekonomskom razvoju jer mi smještajnih kapaciteta takvog tipa zasad imamo dovoljno. Time će biti pogođeni mali iznajmljivači, vaši građani. Ako želite turistički razvoj i boljitak građana grada Labina, potrebno je poticati razvoj i promidžbu malih obiteljskih iznajmljivača što će nekim građanima grada Labina omogućiti preživljavanje. Mislimo da ste skloni brzim rješenjima, brzom novcu koji dugoročno neće pridonijeti boljitku građana grada Labina.

 

-         Što se tiče zapošljavanja, na temelju iskustva predviđamo da će biti riječ o sezonskom zapošljavanju, statusu upitne sigurnosti, statusu koji ne omogućava čak ni podizanje kredita koji su nam danas, nažalost, potrebni. Također, smatramo da takvog tipa posla za građane Labina ima i više nego dovoljno, o čemu svjedoče i poteškoće o pronalaženju sezonskih radnika tijekom sezone 2016.  na području Labina.

 

-         Pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i gradnju Grada Labina, gđa Anamarija Lukšić, na sjednici Gradskog vijeća 4.11.2016. rekla je da će investitor uložiti u uređenje naselja i infrastrukturu. Drago nam je što će investitori biti primorani slijediti posebne uvjete u sklopu Plana i što je veliki naglasak posvećen kanalazaciji jer, kako pročelnica sama navodi, ipak je riječ o ZAŠTIĆENOM OBALNOM PODRUČJU. Skloniji smo dugoročnijim planovima i smatramo da smo potrebnu infrastrukturu za lokalno stanovništvo mogli dobiti u sklopu europskih fondova, a ne to činiti brzom urbanizacijom i stranim kapitalom.

 

  

Pitamo se:

-         Jeste li u potpunosti upoznati s investicijom koju ste odobrili i jeste li prebrzo donijeli svoje odluke?

 

-         Potiče li se osiromašivanje malog čovjeka koji u strahu za svoju egzistenciju prodaje posljednje što ima, naravno, po znatno nižoj vrijednosti?

 

-         Što se to u međuvremenu dogodilo s bioraznolikošću Prtloga da iz zaštićenog područja postaje područje urbanizacije?

 

-         Pitamo se postoje li pojedinci s nadnaravnim sposobnostima koji s lakoćom predviđaju: zeleno pa građevinsko?

 

-         Pitamo se štitite li interese građana Labina?

 

-         Pitamo se koliko je vaša odluka u proturječnosti sa Strategijom LAG-a Istočna Istra 2014. - 2020. koja je donesena u lipnju 2016. i koju potpisuje gradonačelnik Grada Labina, g. Tulio Demetlika, a koju je u studenom 2016. Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju proglasila kao jednom od 5 najbolje ocijenjenih lokalnih razvojnih strategija do 2020. u RH?

 

 

Izvadak iz Lokalne razvojne strategije LAG-a Istočna Istra 2014.-2020:

1)Uvodna riječ Predsjednika Lokalne akcijske grupe „Istočna Istra"

 

Poštovani i poštovane,

Svrha osnivanja LAG-a „Istočna Istra" je promicanje ruralnog razvoja, poboljšanje ruralnih životnih i radnih uvjeta, diversifikacija gospodarskih aktivnosti, osiguravanje protoka informacija i transfera znanja, razvijanje sinergije i umrežavanja između svih subjekata kojima je u interesu doprinijeti razvoju ruralnih područja. Cilj je stvoriti uvjete za pristupanje strukturnim fondovima Europske unije te osigurati razvitak ruralnog područja putem otvaranja novih radnih mjesta.

Neka ova Lokalna razvojna strategija bude glavni pokretač ruralnog razvoja Labinštine, sa ciljem da do 2020. godine imamo održiv i uravnotežen razvoj, modernu poljoprivredu i gospodarstvo, punu zapošljivost i prepoznatljivu turističku ponudu temeljenu na tradicijskoj i povijesnoj baštini.

SRETNO!

Vaš Predsjednik,

Tulio Demetlika

 

2)Dio šumskih površina između Rapca i Prtloga je pod zaštitom jer je to jedna od  rijetkih kvalitetnih šuma crnog hrasta na Jadranu. (str.2)

   

3) Status zaštićenog dijela prirode u kategoriji „Zaštićeni krajolik" ima područje između Labina, Rapca i uvale Prtlog (1.286,31 ha)  jer je to jedna od rijetkih kvalitetnih šuma hrasta crnike. (str.3)

  

Bojimo se:

-         Kakvu obalu, priobalje i čiji grad ostavljamo svojim potomcima?

-         Bojimo se Urbanističkog plana Prtlog 3, Prtlog 4, Prtlog 5.... jer na temelju javno dostupnog Izvatka iz zemljišne knjige, znamo da tvrtka Hilis Četiri,  koju je osnovao  Coöperatie EMAC Illyrian Land Fund iz Nizozemske, ne posjeduje samo 11 hektara, već više od 30 hektara toga područja, preciznije 348 807 m2 na području Katastarske općine Prkušnica. Također,  bojimo se da će Maxi Mare d.o.o. Labin potraživati isto za svoje zemljište na istom području.       

 

Bojimo se niza.                           

Nema dalje. Beton. Sve prodano.

 

 

Želimo da znate da niste odlučili uime potpisnika ovoga pisma,

nezadovoljna srca,

vaši građani

  

 PrilogOtvoreno pismo s potpisima građana

 

 

 

 

prtlog pobuna građani urbanistički plan