Grad Labin značajno povećao plaće pomoćnicima u nastavi

Grad Labin značajno povećao plaće pomoćnicima u nastavi

26.1.2023. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Pomoćnici u nastavi odnosno stručni komunikacijski posrednici osobe su koje individualno sudjeluju u procesu prilagodbe u skladu s individualnim potrebama učenika, kako bi se omogućilo njihovo sudjelovanje u odgojno-obrazovnome procesu na ravnopravnoj osnovi s drugim učenicima i time spriječila njihova diskriminacija na osnovi invaliditeta. U labinskim osnovnim školama trenutno s djecom koja imaju takve potrebe, radi 9 pomoćnika u nastavi, dok ih sa korisnicima Centra Liče Faraguna radi još 7.

Već je duže vrijeme uvriježeno mišljenje da za posao koji je sve zahtjevniji, a istovremeno neophodan djeci s posebnim potrebama, nisu adekvatno plaćeni, a ta se tema otvorila i prilikom donošenja gradskog proračuna za 2023. godinu, na posljednjoj prošlogodišnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Labina.

"Dosadašnja satnica pomoćnika u nastavi, uglavnom izjednačena na razini cijele države, iznosila je 25 kuna neto, odnosno 3,32 Eura. Iako za ta radna mjesta nije uvjet viša ili visoka stručna sprema, kao ni određene formalne pedagoške kompetencije, potpuno smo svjesni da je taj iznos puno niži od zasluženoga za ovaj osjetljivi, složeni i - realno - humani posao. Dobrodošla inicijativa kroz prijedlog amandmana na proračun na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća išla je u smjeru u kojem smo već i planirali povećanja, no umjesto prvotno najavljenog povećanja od 5 kuna po satu, odlučili smo satnicu dignuti za 10 kuna, te će plaća za siječanj 2023. biti obračunata s iznosima satnice od 35 kuna, odnosno po novome 4,65 Eura" - pojasnio je ovo povećanje plaća labinski gradonačelnik Valter Glavičić.

Na ovaj će način pomoćnici u nastavi dobiti povećanje satnice, ali i ukupnih neto primanja za čak 40%. Udio u plaćama pomoćnika u nastavi sufinanciran je iz projekta "RAST II" za koji je Gradu Labinu za školsku godinu 2022./23. odobren iznos od nešto ispod 100.000 Eura od strane Europskog socijalnog fonda. Međutim, do završetka projekta, razlika nakon povećanja primanja ide izravno na teret Proračuna Grada Labina, dok će se za iduću školsku godinu većina sredstava opet nastojati osigurati bespovratno kroz projekte financirane putem natječaja Europske unije.

Dodajmo i to kako su se neto primanja asistenata za djecu s posebnim potrebama u labinskom dječjem vrtiću "Pjerina Verbanac" s početkom 2023. godine također povećala, i to za iznos od 500 kn odnosno 66,36 Eura mjesečno, povećanjem dozvoljenog neoporezivog dijela dohotka.

grad labin pomoćnici u nastavi plaće