Grad Labin u suradnji s Gradom Hakodate u Japanu

Grad Labin u suradnji s Gradom Hakodate u Japanu

3.7.2024. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Gradonačelnik Grada Labina Valter Glavičić i zamjenica gradonačelnika Federika Mohorović Čekada u petak 28. lipnja održali su prijem voditelja Centra japanske kulture Kazuhira Tamarua i filmskoga redatelja Hiroshija Osamua, kantautorice Elis Lovrić te predstavnika Srednje škole Mate Blažine – ravnatelja Đanija Žufića i profesorice hrvatskoga jezika Amneris Ružić Fornažar. Cilj susreta bila je suradnja Srednje škole Mate Blažine sa Srednjom školom Hokkaido Hakodate Nishi te gradova Labina i Hakodate u Japanu. Gradove povezuje bogata rudarska povijest te zanimljive sličnosti između njihovih lokalnih govora – labinjonske cakavice i izoliranoga jezika ainu. Ova povijesna i kulturna povezanost temelj je za uspostavljanje čvrstih veza i prijateljstva između dvaju gradova i njihovih škola.


Usuglašene su brojne aktivnosti u suradnji s Gradom Labinom, među kojima je obilježavanje dana Japana u Labinu u studenome ove godine, čime će se dodatno učvrstiti veze između Labina i Hakodatea. Srednja škola Mate Blažine s voditeljicom projekta Amneris Ružić Fornažar planira realizirati niz aktivnosti koje uključuju radionice, izradu i prodaju suvenira, razmjenu knjiga i snimanje filmova. Sve aktivnosti bit će provedene u suradnji s kantautoricom i glumicom Elis Lovrić koja je zaslužna za inicijaciju ovoga projekta. Elis Lovrić, osim što je spojila dvije srednje škole, aktivno će sudjelovati u svim aktivnostima projekta, naglašavajući njegovu važnost i doprinos zajednici.


U studenome će se realizirati brojne radionice i događanja, uključujući radionice crtanja kaligrafije, isprobavanje kimona, projekcije dokumentarnoga filma o Hokiichiju Hanawi i degustacije japanskih delicija. Na taj će se način pružiti prilika svim građanima Labina da se pobliže upoznaju s japanskom kulturom i tradicijom.


Zahvalni smo što će naši mladi imati priliku spojiti dva kraja svijeta i dokazati da možemo živjeti u zajedništvu i prijateljstvu bez obzira na udaljenost i kulturne razlike. Suradnja Labina i Hakodatea predstavlja korak prema globalnom razumijevanju i suradnji, a naši će mladi biti nositelji tog svjetla u bolju budućnost.

bratimljenje hakodate japan