Grad Labin u novu školsku godinu krenuo sa 30 prvašića manje nego lani

Grad Labin u novu školsku godinu krenuo sa 30 prvašića manje nego lani

11.10.2017. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

S početkom nove školske godine hrvatske su medije preplavili depresivni tekstovi s naslovima koji su urlali da Hrvatskoj prijeti demografski slom. Naime, veliki val iseljavanja koji već nekoliko godina potresa zemlju posljedično je doveo i do pada broja novoupisane djece u osnovne škole. Statistika Ministarstva obrazovanja pokazuje da je ove godine prvi put u školske klupe u Hrvatskoj sjelo oko 40.503 učenika prvih razreda osnovnih škola, dok je lani bilo upisano 41.878 prvašića. Pogledamo li malo dalje u prošlost, doći ćemo do još crnjih pokazatelja, jer je prije deset godina u prve razrede krenulo 44.509 učenika.

Bolje je nego crnih ''90-ih

Međutim, i među ovim poražavajućim demografskim pokazateljima ima ljepših podataka, jer ne bilježe baš svi krajevi Hrvatske pad u broju upisanih prvašića. Prema podacima objavljenim na portalu gradonačelnik.hr, u Dubrovniku je ove godine upisano 46 prvašića više nego lani, a odmah iza njega slijedi Vukovar sa 42 prvašića više u školskim klupama nego prošle školske godine. Na devetom mjestu našao se i Poreč koji ove godine ima 20 prvašića više nego lani. Istarska županija i dalje u ovoj statistici stoji bolje od ostalih hrvatskih županija.

Naime, osim Poreča, veći broj prvašića zabilježili su i Rovinj (14), Novigrad (8), Pazin (6) i Vodnjan (5), dok je Pula ipak u malo većem minusu sa 62 prvašića manje nego lani. Podaci Ureda državne uprave u Istarskoj županiji pokazuju da je ove godine u pulskim osnovnim školama prvi put krenulo 569 mališana, no pogledamo li 10 godina unazad, ta se brojka povećala jer je 2006./2007. u školu u Puli krenulo 544 mališana. Na ovom su popisu uz Pulu u "crvenom" završili i Labin sa 30 prvašića manje ove godine, Umag sa 22 prvašića manje, u Bujama je sedam učenika manje u prvim razredima, a u Buzetu tek njih četiri.

 

Kako nam je rekla Marija Ivić-Kačan iz spomenutog državnog ureda, ove brojke variraju iz godine u godinu, no Istarska županija ne bilježi veći odljev stanovništva kao neke druge županije, niti drastičan pad broja djece, već kontinuirani rast broja učenika. Zapravo je, tvrdi Ivić-Kačan, već dugi niz godina polako popravljen negativni demografski trend koji se i u našoj županiji osjetno bilježio ''90-ih godina.

Na Poreštini se rađaju djeca

U Istarskoj je županiji ove godine sveukupno u osnovne škole krenulo 1.904 prvašića, dok ih je u školskoj godini 2006./2007. bilo upisano 1.740. Isto kao što je to slučaj na razini cijele Hrvatske, tako ni u Istri obećavajuće brojke koje pokazuju porast broja učenika nisu svugdje ravnomjerno raspoređene.

U osnovnim školama u Bujama, sa njihovim područnim školama, ove godine imaju 46 prvašića, dok ih je deset godina ranije bilo upisano 42. U Labinske su osnovne škole ove godine upisali 104 prvašića, dok ih je prije 10 godina bilo 116. Međutim, zajedno sa svim područnim školama, Labin se sada vratio na statističke podatke otprije 10 godina, s obzirom da je prije mjesec dana na ovom području u prve razrede krenulo 174 učenika, a 2006./2007. ih je bilo 175. Na području Rovinja u škole je krenulo 145 prvašića, a deset godina ranije bilo ih je upisano 108.

U Porečku osnovnu školu, zajedno s područnim školama Veli Maj, Nova Vas i Žbandaj, upisano je 169 učenika prvih razreda, a prije deset godina ih je bilo 137, dok je talijanska osnovna škola tih godina imala 13 prvašića, a ove godine ih je tek sedam. Vrsar je prije 10 godina imao 22 prvašića, a ove godine 31, dok je osnovna škola iz Višnjana, zajedno s područnim školama u Kašteliru i Vižinadi, u rujnu poželjela dobrodošlicu za 57 đaka prvaka, dok je 10 godina ranije bilo upisano 39.

Manje na Pazinštini

Pazinska škola Vladimira Nazora već je u školskoj godini 2006./2007. imala cijeli jedan razred prvašića manje u odnosu na godinu ranije, iako je tada u škole prvi put kročilo 163 prvašića, a taj se trend, nažalost, očigledno i nastavlja s obzirom da je ove godine upisano 152 prvašića. Među ovim podacima upada u oči da je ove godine u područnoj školi u Cerovlju na nastavu krenulo tek pet prvašića, dok ih je 2006. bilo 15, Gologorica ove godine nema niti jednog prvašića, a tada ih je imala tek dvoje, dok su ostale pazinske područne škole uglavnom u prosjeku jednakom onom prije deset godina. Slična je situacija i na Buzeštini, gdje je u matičnu osnovnu školu Vazmoslava Gržalje i njene područne škole ove godine upisan 61 prvašić, dok je prije 10 godina u školu krenulo njih 71. Buje su očito među onim mjestima koja uspijevaju nekako zadržati kontinuitet budući da su ove godine dobili 25 prvašića u školama, a deset godina ranije bilo ih je 26. (Patricija SOFTIĆ)

prvašići statistika obrazovanje demografija