Grad Labin svesrdno podržan od prijateljskih gradova prigodom ulaska u EU

Grad Labin svesrdno podržan od prijateljskih gradova prigodom ulaska u EU

3.7.2013. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Obilježavanje ulaska Hrvatske u EU u Labinu je obilježeno svečanim programom i otvaranjem izložbi 28 labinskih umjetnika pod nazivom „Pozdrav Europi“ te otvorenjem 11. Labin Art Republike. Na obilježavanju su se okupili brojni građani, uzvanici i predstavnici prijateljskih gradova Grada Baja iz Mađarske i Općine Manzano iz Italije te općine San Giorgio di Nogaro iz Italije koja prisnije surađuje s Općinom Raša.

 

Na konferenciji za medije održnoj dan prije ulaska Hrvatske u EU, kojoj su prisustvovali gradonačelnik Grada Labina Tulio Demetlika sa svojim zamjenicima Eni Modrušan i Zoranom Rajkovićem, bili su prisutni gradonačelnica Manzana Lidia Driutti sa svojom delegacijom, gradonačelnik Baje Robert Szigo i predstavnica hrvatske zajednice iz Baje Angela Šokac Marković, zamjenik načelnika općine San Giorgio di Nogaro Daniele Salvador, načelnica Općine Raša Gloria Paliska Bolterstein te predstavnici tamburaškog orkestra gradišćanskih Hrvata iz Austrije koji su nastupali u programu obilježavanja ulaska Hrvatske u EU.

 

Gradonačelnik Labina Tulio Demetlika izrazio je zadovoljstvo velikim brojem okupljenih delegacija iz naših prijateljskih gradova s kojima dugi niz godina realiziramo zajedničke projekte, razvijamo i produbljujemo prijateljstvo poštujući različitosti, druge kulture i tradicije. Izrazio je zadovoljstvo što će Hrvatske ući u Europsku uniju te vjeru da će se suradnja još i više intenzivirati sada kada naše države više neće dijeliti granice.

 

Gradonačelnica Manzana Lidia Driutti je podsjetila na dugogodišnju suradnju Labina i Manzana, posebice osnovnih škola ovih dvaju gradova te izrazila želju da nakon pristupanja Europskoj uniji suradnja bude još bolja i da se zajednički sredstvima Europske unije realiziraju međunarodni projekti.

 

Gradonačelnik Baje Robert Szigo, koji je ujedno i zastupnik u mađarskom parlamentu, prisjetio se prošlogodišnjeg susreta, zajedničkog projekta ostvarenog u Baji, a koji je financiran sredstvima EU  kada je stotinjak Labinjana posjetilo Baju i predstavilo se svojom kulturnom, gastronomskom, gospodarskom i turističkom ponudom.

 Zamjenik načelnika općine San Giorgio di Nogaro koja prisnije surađuje s Općinom Raša, Daniele Salvador zaželio je realizaciju novih zajedničkih projekata općina San Giorgio di Nogaro i Raša i Grada Labina.

 

eu europska unija grad labin